De hedendaagse bibliotheek volgt nationale en internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst; residents adviseren bij de aanschaf van nieuwe boeken en tijdschriften.

De bibliotheek is openbaar toegankelijk. U bent van harte welkom om boeken en tijdschriften in te kijken, onderzoek te doen, te studeren of u te laten inspireren. Er zijn boeken, tijdschriften en audiovisueel materiaal met betrekking tot kunstgeschiedenis, kunstkritiek, kunsttheorie, kunstenaarsteksten, schilder- en beeldhouwkunst, grafiek, performance, fotografie, videokunst en architectuur. Ook zijn er kleine basiscollecties letteren en sociale- en natuurwetenschappen. De bibliotheekcollectie omvat meer dan 39.000 banden, 35 lopende tijdschriftabonnementen en ruim 2000 videotapes, dvd's en cd-roms.

De bibliotheek heeft een open opstelling, verdeeld over twee verdiepingen. Er is een grote lees-/werktafel en toegang tot WIFI. Boeken en catalogi worden uitgeleend aan bibliotheekleden voor de periode van drie weken. Publicaties uit het depot (ca. 17e eeuw tot 1940) en oudere jaargangen van tijdschriften zijn op aanvraag raadpleegbaar. De bibliotheek beschikt verder over afspeelmogelijkheden voor video, dvd en cd-rom, alsmede een kopieer- en scanapparaat.

In de online catalogus kunt u gemakkelijk vinden wat u zoekt. De bibliotheek van de Rijksakademie is aangesloten bij de samenwerkende Amsterdamse bibliotheken in Adamnet.
online catalogus online catalogus eerste verdieping eerste verdieping tweede verdieping tweede verdieping