Naast boeken en tijdschriften in de bibliotheek, zijn er de historische en hedendaagse kunstcollecties. Samen vormen zij een ensemble van wat verzameld werd vanaf de 17e eeuw tot nu in drie toonaangevende Amsterdamse instituten: de Amsterdamse Stads Teekenacademie (ca. 1718-1820), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (1820-1870) en de Rijksakademie vanaf 1870.

De unieke kunstcollectie van de Rijksakademie geeft een blik op drie eeuwen kunstonderwijs en kunstenaarsschap en is een van de weinige goed bewaard gebleven en relatief omvangrijke (kunst)academische verzamelingen in Nederland.

Resident artists verrijken jaarlijks de collecties met hun werk en documentatie.

Grote delen van de collectie zijn en worden ondergebracht bij diverse musea en andere instellingen (Rijksmuseum/Rijksprentenkabinet, Allard Pierson Museum, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amsterdam Museum, Museum Beelden aan Zee). De Rijksakademie zelf concentreert zich op behoud van een kerncollectie die representatief is voor de geschiedenis. Deze is op afsprak toegankelijk voor residents en extern geïnteresseerden.

Bekijk hier een aantal bijzondere stukken uit de kerncollectie.
Jan Wandelaar, 1747, gravure Jan Wandelaar, 1747, gravure Hildo Krop, proefkamp Prix de Rome, 1911 Hildo Krop, proefkamp Prix de Rome, 1911