De Rijksakademie in monument De Kavallerie-Kazerne 
De Rijksakademie huist in de voormalige Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

Midden jaren tachtig werd besloten tot andere behuizing voor de Rijksakademie, die op dat moment in drie panden aan de Stadhouderskade gehuisvest was. De Rijksgebouwendienst verwierf de voormalige Kavallerie-kazerne aan de Sarphatistraat. Architect Koen van Velsen werd aangetrokken voor de ver- en nieuwbouw van de kazerne ten behoeve van het huidige gebruik als kunstenaarsresidency.

In 1992 verhuist de Rijksakademie van de Stadhouderskade naar de huidige locatie. Het oude rechthoekige gebouw is een territorium van rust en concentratie. In de voormalige stallen is het merendeel van de technische werkplaatsen ondergebracht. Op de hoger gelegen verdiepingen en in de naastgelegen manege bevinden zich circa vijfenvijftig individuele ateliers. Op het binnenplein zijn in twee nieuwbouwtorens onder meer de collecties, bibliotheek, kunstenaarsdocumentatie, projectruimten en kantoren gehuisvest. De verschillende delen van het gebouw worden verbonden door glazen loopbruggen.

Lees meer over de geschiedenis van het gebouw
Aanzicht Sarphatistraat Aanzicht Sarphatistraat Kavallerie-Kazerne Kavallerie-Kazerne Mieke van der Voort (RA 04/05), 'De revolutie die niet doorging' Mieke van der Voort (RA 04/05), 'De revolutie die niet doorging' Centrumgebouw, auditorium Centrumgebouw, auditorium Luchtfoto door Peter Elenbaas Luchtfoto door Peter Elenbaas Aanzicht Mauritskade Aanzicht Mauritskade