gepubliceerd op 4-5-2015

Rijksakademie in de steigers

De Rijksakademie staat in de steigers. Muurankers worden vervangen, kozijnen en goten weer helemaal in orde gebracht. Voor de zomer zijn de restauratie werkzaamheden aan de buitenzijde van de Kavallerie-Kazerne klaar. Volgend jaar gaat de Rijksakademie op de binnenplaats aan de slag.

gepubliceerd op 28-4-2015

Bruikleen Rijksakademie collectie

De Rijksakademie stelt regelmatig werk uit de collectie ter bruikleen voor tentoonstellingen en presentaties.

Het werk Timestone van alumna Anne de Vries (RA 11/12) is in bruikleen bij Museum Angewandte Kunst in Frankfurt voor de show Hamster Hipster Handy.

Uit de historische boekencollectie is een exemplaar van Samuel van Hoogstraatens Inleyding tot de hooge schoole der Schilderkonst, anders de zichtbaere werelt. Verdeelt in negen leerwinkels, yder bestiert door eene der Zanggodinnen uit 1678 geleend aan het Rembrandthuis voor de tentoonstelling Rembrandts Late Leerlingen.


Hamster Hipster Handy, Museum Angewarndte Kunst, Frankfurt, loopt tot 5 juli.

Rembrandts Late Leerlingen, Rembrandthuis, Amsterdam, loopt tot 17 mei.

gepubliceerd op 28-4-2015

Magali Reus genomineerd Prix de Rome

Ex resident Magali Reus (RA 13/14) is genomineerd voor Prix de Rome 2015. Tezamen met genomineerden Foundland, Hedwig Houben en Christian Nyampeta ontvangt Reus een werkbudget, om een nieuw werk te creeëren binnen vijf maanden. Op basis van het nieuwe werk wordt de winnaar verkozen in december.

Klik voor meer informatie hier.

gepubliceerd op 16-4-2015

Venetië Biënnale 2015LA BIENNALE DI VENEZIA
9 May — 22 November 2015
www.labiennale.org- Tentoonstelling -

All the World’s Futures
Mounira Al Solh
Rosa Barba
Olga Chernysheva
Dora García
David Maljkovic


- Nationale paviljoens -

AZERBIJAN
Vita Vitale
Jacco Olivier

BELGIË
Personnes et les autres
James Beckett

CUBA
El artista entre la individualidad y el contexto
Olga Chernysheva

IRAN
Iranian Highlights
Mahmoud Bakhshi
The Great Game
Mahmoud Bakhshi

SERVIË
United Dead Nations
Ivan Grubanov (solo)

ZIMBABWE
Pixels of Ubuntu/Unhu — Exploring the social and cultural identities of the 21st century
Gareth Nyandoro

ZWITSERLAND
Our Product
Pamela Rosenkranz (solo)

1ST RESEARCH PAVILION
Experimentality
Tiong Ang, Janis Rafa
 
Pamela Rosenkranz, Feeding, Fleeing, Fighting, Reproduction. Images courtesy of  Kunsthalle Basel. Photos by Gunnar Meier Pamela Rosenkranz, Feeding, Fleeing, Fighting, Reproduction. Images courtesy of Kunsthalle Basel. Photos by Gunnar Meier

gepubliceerd op 14-4-2015

Nieuwe aanwinsten bibliotheek

De bibliotheek voegt vaak boeken toe aan de collectie (soms op verzoek van de residents). Bekijk hier welke nieuwe boeken zijn toegevoegd aan de collectie.

Openingstijden bibliotheek: woensdag - vrijdag, 11:00 - 17:00 uur.

gepubliceerd op 17-3-2015

Gasten, Harald den Breejen en Noor Nuyten

Kunstenaars Harald den Breejen (Rijksakademie resident 09/10) en Noor Nuyten werken voor een korte periode op de Rijksakademie. Zij ontwikkelen een online interactief platform en netwerk dat kunstenaars en wetenschappers in staat stelt samenwerkingspartners gemakkelijker te vinden en samenwerkingen te versterken.

Tijdens hun verblijf hopen zij het project verder te ontwikkelen door middel van interactie met het werk, ideeën en feedback van residents, alsmede advisors en andere gasten. Later dit jaar wordt het project officieel gestart.

gepubliceerd op 5-3-2015

Alumnus Ahmet Ögüt solotentoonstelling Van Abbemuseum

Ex resident Ahmet Öğüt (RA 07/08) opent solotentoonstelling Vooruit! in Van Abbemuseum In zijn werk gaat hij vaak in op een specifieke sociaal-politieke context (vaak van zijn geboorteland Turkije of van Nederland - waar hij de laatste jaren woont – maar ook steeds meer daarbuiten) en is hij zowel poëtisch als pedagogisch. Hiermee benadrukt Öğüt dat de taal van de kunst altijd ook politieke implicaties heeft.

Loopt: 7 maart  - 14 juni 2015
Voor meer informatie hier.

gepubliceerd op 16-2-2015

Researching the library

De Theoriewerkplaats presenteert regelmatig in de tijdschriftenlounge een selectie uit de bijzondere collecties van de Rijksakademie onder de naam Researching the Library.

Op dit moment is een presentatie te zien rond Japanse patroonboeken met houtsneden. Thema is het eeuwenoude golfpatroon dat oude en nieuwe werken met elkaar verbindt. De presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met Hetty Huisman.

Openingstijden bibliotheek en tijdschriftenlounge: woensdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur.

gepubliceerd op 23-12-2014

Publicatie RijksakademieOPEN 2014 bestellen

Graag alle kunstenaars van het jaar 2014 bij elkaar in de kast? De publicatie met beeld en tekst van elke kunstenaar is te koop voor € 5,- in de bibliotheek van de Rijksakademie en online via de boekwinkel.

De publicatie is vormgegeven door Experimental Jetset.

gepubliceerd op 17-11-2014

Maria Barnas' The Reader

De Reader is een project van de Theoriewerkplaats op initiatief van kunstenaar en advisor Maria Barnas. Het afgelopen jaar heeft Maria Barnas residents en alumni geïnterviewd over lezen en de relatie tot de kunstenaarspraktijk. De interviews staan telkens in het teken van een boek dat de kunstenaar graag zou herlezen.

Gedrukte versies van de interviews worden toegevoegd aan de boeken en voorzien van een herkenbaar label. De eerste inserts zijn te vinden in The third policeman van Flann O’Brien (keuze van Jason Gomez), The chairs van Eugene Ionesco (keuze van Bert Jacobs) en The immortal life of Henrietta Lacks van Rebecca Skloot (keuze van Crystal Z. Campbell). De boeken zijn nu in te zien voor alle bibliotheek bezoekers, woensdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur.
Grafisch ontwerp Felix Salut Grafisch ontwerp Felix Salut

gepubliceerd op 13-10-2014

Hedendaagse Kunstcollectie

Ieder jaar worden nieuwe werken toegevoegd aan de Kunstcollectie. Resident artists doneren een werk of een studie van werk aan het einde van hun werkperiode. Enkele werken worden op de website uitgelicht.

De historische en hedendaagse kunstcollecties geven een blik op drie eeuwen kunstonderwijs en kunstenaarschap. De collecties zijn divers van karakter en komen daarmee tegemoet aan de gevarieerdheid van belangstelling van kunstenaars: er zijn prenten, platenmappen, boeken, tekeningen, schilderijen, gipsen, foto’s, affiches, penningen, dia’s en digitaal materiaal. Jaarlijks worden deze aangevuld met werk van de residerende kunstenaars.

De collecties zijn op afspraak te bezoeken.
Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm

gepubliceerd op 10-1-2013

Contactgegevens afdelingen Rijksakademie

Vanaf heden heeft de Rijksakademie niet langer een centrale receptie.

Op deze pagina vindt u de directe contactgegevens van de verschillende afdelingen.

De contactgegevens van de resident artists zijn te vinden op de verschillende kunstenaarspagina's.