gepubliceerd op 23-5-2016

Amsterdam Art Fair 2016

Amsterdam Art Fair 2016
25-29 mei 2016
www.amsterdamartfair.nl         
 
Residents and alumni         
 
Juliaan Andeweg - Martin van Zomeren (Amsterdam, NL)
Gijs Assmann - Nouvelles Images (Den Haag, NL)
Maria Barnas - Annet Gelink (Amsterdam, NL)
Tjebbe Beekman - Stigter Van Doesburg (Amsterdam, NL)
Sema Bekirovic - Stigter Van Doesburg (Amsterdam, NL)
Paul Beumer - Dürst Britt & Mayhew (Den Haag, NL)
Melanie Bonajo - Akinci (Amsterdam, NL)
Yvonne Dröge Wendel - Johan Deumens (Haarlem, NL)
Constant Dullaart - Upstream (Amsterdam, NL)
Charlotte Dumas - andriesse eyck (Amsterdam, NL)
Jakup Ferri - andriesse eyck (Amsterdam, NL)
Marije Gertenbach - Rento Brattinga (Amsterdam, NL) - debutants
Henri Jacobs - Maurits van de Laar (Den Haag, NL)
Katrin Korfmann - art affairs (Amsterdam. NL)
Kiki Lamers - Annet Gelink (Amsterdam, NL)
Cristina Lucas - tegenboschvanvreden (Amsterdam, NL)
Jean-Baptiste Maître - Martin van Zomeren (Amsterdam, NL)
Tine Melzer - Johan Deumens (Haarlem, NL)
Serge Onnen - TART (Zürich, CH)
Thierry Oussou - Ornis A. Gallery (Amsterdam, NL) - debutants
Otobong Nkanga - Lumen Travo (Amsterdam, NL)
Thomas Raat - Juliette Jongma (Amsterdam, NL)
Sarah van Sonsbeeck - Annet Gelink (Amsterdam, NL)
Sylvie Zijlmans - andriesse eyck (Amsterdam, NL)
 
 
BEELD 2
Amsterdam Art Rooms, Johannes Vermeerstraat 29
 
Olga Balema - Fons Welters (Amsterdam, NL)
André Pielage - Galerie Wit (Wageningen, NL)
Fernando Sánchez Castillo - tegenboschvanvreden (Amsterdam, NL)
Christiaan Zwanikken - Ron Mandos, Amsterdam, NL)
 
 
 
 
 
 
 

gepubliceerd op 12-5-2016

Re:Creating Europe - Forum on European Culture

Rijksakademie neemt deel aan "Re:Creating Europe"
Forum on European Culture

Op 1, 2 en 3 juni komen kunstenaars en denkers uit heel Europa samen in Amsterdam tijdens het Forum on European Culture "Re:Creating Europe" om te discussiëren over de kracht, impact en waarde van kunst en cultuur voor Europa. Theatervoorstellingen, debatten, exposities, gesprekken en filmvertoningen zullen door heel Amsterdam plaatsvinden.

Het forum is een initiatief van politiek en cultureel debat centrum De Balie en centrum voor internationale samenwerking DutchCulture. De Rijksakademie is partner bij de organisatie van twee bijeenkomsten op donderdag 2 juni.
 
Re:Creating Europe. But how? – expert meeting
2 Juni, 10.00-13.00, in de Rijksakademie

'Europa heeft makers nodig,' beweert theatermaker Lucas De Man. Wie en wat is de maker precies? Wat is zijn rol in de (her)structurering van de Europese samenleving? Hoe inspireren makers elkaar? Een aantal Rijksakademie kunstenaars probeert deze vragen te beantwoorden samen met andere makers vanuit heel Europa.
Let op, deze sessie is niet toegankelijk voor het algemeen publiek. Wil je graag deelnemen? Stuur een korte motivatie naar info@cultureforum.eu.
 
Europe through the eyes of its neighbours
2 Juni, 15.00-17.00, in de Rijksakademie
Wanneer ben je Europa's 'buurman', en wanneer ben jij Europeaan? Hoe ziet Europa eruit door de ogen van kunstenaars die de grenzen van Europa zijn overgestoken? Oude en nieuwe buren zullen de grenzen van de Europese identiteit bespreken.
Sprekers zijn Vasyl Cherepanyn (curator Kyiv Biennale, Oekraïne), Kareem Lotfy (Rijksakademie resident 2015-2016, Egypte/Nederland), Sam Samiee (Rijksakademie alumnus 2014-2015, Iran/Nederland) en Dušan Rodić (Rijksakademie  alumnus 2012-2013, Servië).

Kijk voor het volledige programma en kaartverkoop op www.cultureforum.eu.


 

gepubliceerd op 31-3-2016

10 jaar samenwerking Rijksakademie en Korea: tentoonstelling

Morgen opent de tentoonstelling Emerging Other in Arko Art Center in Seoul. Aanleiding is tien jaar samenwerking tussen de Rijksakademie en Arts Council Korea (Arko). Arko ondersteunt de residency van Koreaanse kunstenaars met een Fellowship. Dertien kunstenaars hebben sinds 2005 een Arko Fellowship ontvangen.

In de tentoonstelling is naast nieuw werk van de Arko Fellows, ook werk te zien dat tijdens de residency in Amsterdam is ontwikkeld en niet eerder te zien was in Korea. Centraal staat de impact van een verblijf aan de Rijksakademie en de persoonlijke ervaringen van de kunstenaars. Bij de tentoonstelling wordt een archief ontsloten met interviews en verslagen over de residency van de Koreanen. Dit geeft handvatten om de ontwikkeling van de kunstenaars en het werk te volgen en ervaringen te delen.

Emerging Other is te bezoeken van 1 april t/m 19 juni in het Arko Art Center, 3, Dongsung-gil, Jongno-gu in Seoul, Zuid-Korea.

Werk van de volgende Rijksakademie-alumni is te zien in de tentoonstelling en/of in de bijbehorende publicatie: Sung Hwan Kim, Kwang-Ju Son, Go Eun Im, Min Oh, Shiu Jin, Goeun Bae, Jisan Ahn en Sanghee Song.

Daarnaast heeft Arts Council Korea ook de volgende alumni ondersteund: Jewyo Rhii, Yang Ah Ham, Jisun Kim en Young Eun Kim. In 2016 is Noah Ryu artist-in-residence met een Arko Fellowship.

gepubliceerd op 16-3-2016

Lancering Jacqueline van Tongeren Fellowship voor Afrikaanse kunstenaar aan de Rijksakademie

Gisteren heeft Han Nefkens, schrijver, verzamelaar en mecenas, het Jacqueline van Tongeren Fellowship Fonds gelanceerd. Het Fellowship maakt de residency van een Afrikaanse kunstenaar aan de Rijksakademie in Amsterdam mogelijk. Het fonds is een eerbetoon aan Jacqueline van Tongeren, die samen met haar levenspartner Joep Lange het leven verloor bij de ramp met de MH17. Ter nagedachtenis aan zijn bijzondere werk op het gebied van HIV en aidsbestrijding wordt het Joep Lange Instituut geopend en vindt gelijktijdig de lancering van het fonds plaats.

Het eerste Jacqueline van Tongeren Fellowship is toegekend aan de Beninse kunstenaar Thierry Oussou (1988). Oussou is uit ruim 1300 aanmeldingen geselecteerd voor een residency aan de Rijksakademie. Oussou gebruikt zijn kunstenaarschap om de rijke historie van zijn land Benin te tonen, waarbij hij inzoomt op de complexiteit van sociale structuren tussen gemeenschap en individu. Met zijn werk vertelt hij verhalen die refereren aan de lokale geschiedenis van Benin, maar ook raken aan internationale en universele tendensen. Een kunstenaar die aansluit bij het leven en de passie van Jacqueline van Tongeren.

Jacqueline van Tongeren was de Director of Communications and Liaison Officer van Professor Joep Lange bij het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Ze hield zich het laatste jaar vooral bezig met de jaarlijkse INTEREST Workshop, een Afrikaanse wetenschappelijke conferentie voor de meest talentvolle onderzoekers. Haar passie lag in het verbinden van mensen en het delen van kennis in de strijd tegen HIV/AIDS. Jacqueline had een grote passie voor kunst, ze verzamelde en ze droomde ervan een galerie te openen, zoals ze dat eerder had gedaan in de jaren ‘70 en ‘80 in Amsterdam. Met het Jacqueline van Tongeren Fellowship Fonds blijft haar passie voortleven en krijgen beloftevolle Afrikaanse kunstenaars steun in hun professionele ontwikkeling.

Han Nefkens:
"In de lawine aan terechte lofbetuigingen in de media voor Joep Lange, blijft Jacqueline onderbelicht. En dat is jammer, want ook zij was een zeer bijzonder mens. Jacqueline was een mooie, fijngevoelige vrouw wier leven bestond uit geven. Ook kon ze enorm genieten van mooie momenten. Van heerlijk eten, ballet, kunst of een mooie voorstelling. In het Jacqueline van Tongeren Fellowship voor een kunstenaars uit Afrika komt haar passie voor het continent en de cultuur samen en blijft de herinnering aan een bijzonder warm en genereus mens voortbestaan."

Els van Odijk, directeur Rijksakademie:
"De Rijksakademie is verheugd en vereerd met de instelling van het Jacqueline van Tongeren Fellowship Fonds. Met dit Fellowship wordt bijgedragen aan de professionele loopbaan van een Afrikaanse kunstenaar. Ontwikkeling van werk, versterking van positie, respect en erkenning binnen een internationale gemeenschap van professionals zijn elementen die de kunstenaar instrumenten geven om de eigen positie verder te ontwikkelen en een rol te spelen in het lokale veld. Het is bijzonder om op deze wijze invulling te kunnen geven aan de nagedachtenis van Jacqueline van Tongeren."

gepubliceerd op 18-11-2015

Aqui Africa: Contemporary Africa through the Eyes of its Artists

Resident Thierry Oussou (BJ, 1988) zal tijdens Aqui Africa: Contemporary Africa through the Eyes of its Artists de video Unite (2015) tonen. De video resulteerde uit een collaboratief project waar ook residents Mercedes Azpilicueta (AR, 1988) en Koen Doodeman (NL, 1987) aan deelnamen.

De tentoonstelling, gecureerd door Adelina von Fürstenberg, laat zich in met concepten inherent aan de Afrikaanse geschiedenis en cultuur en brengt hedendaagse Afrikaanse kunstenaars uit de internationale kunstenaars-scene samen.

Aqui Africa opent 19 november en loopt tot 20 maart in SESC Belezhino in São Paulo. Klik hier voor meer informatie.

 
Thierry Oussou, The Poetry, 2015 (installation view) Thierry Oussou, The Poetry, 2015 (installation view)

gepubliceerd op 2-7-2015

Lichting kunstenaars Rijksakademie Residency 2016 bekend

De volgende kunstenaars zijn uitgenodigd voor de Rijksakademie Residency 2016:

Monira Al Qadiri (KW)
Leonardiansyah Allenda (ID)
Inez de Brauw (NL)
Sander Breure & Witte van Hulzen (NL)
Xinyi Cheng (CN/US)
Kate Cooper (GB)
Jonathan van Doornum (NL)
Deniz Eroglu (DK/TR)
Becket Flannery (US)
Takeshi Ikeda (JP)
Frederique Jonker (NL)
Sam Keogh (IE/GB)
Mauricio Limón de León (MX/ES)
Basir Mahmood (PK)
Claudia Martínez (PE)
Inge Meijer (NL)
Funda Gül Özcan (DE)
Evelina Rajca (DE/NL)
Floris Schönfeld (NL/US)
Joscha Steffens (DE)
Iqra Tanveer (PK/NL)
Adam Ulbert (HU/NL)
Rutger de Vries (NL)
Tchelet Weisstub (IL/NL)

De kunstenaars zijn geselecteerd uit ruim 1300 aanmeldingen door een onafhankelijke jury van internationale experts. Van de aangenomen kunstenaars komen er 12 uit Nederland en 13 uit het buitenland. De nieuwe lichting kunstenaars is op 2 juli bekend gemaakt aan vrienden en partners van de Rijksakademie tijdens de jaarlijkse Vriendenkring Zomerlunch.
 
De Rijksakademie wordt gefinancierd door het ministerie van OCW, het Mondriaan Fonds, de Gemeente Amsterdam en Stichting Trustfonds Rijksakademie.

gepubliceerd op 8-6-2015

Goed nieuws: Rijksakademie in de basisinfrastructuur

Vanmiddag ontving de Rijksakademie de uitgangspunten voor het nieuwe cultuurbeleid 2017 – 2020 ‘ruimte voor cultuur’ waarin de Minister aankondigt de Rijksakademie binnen de basisinfrastructuur te houden.

Fantastisch nieuws! Hieronder vindt u de alinea uit de notitie van de Minister.

De Raad adviseert de functie van postacademische instellingen in de basisinfrastructuur op te nemen. Ik wil deze belangrijke functie in de basisinfrastructuur volledig behouden en neem het advies van de Raad dan ook over. Zo waarborg ik de continuïteit van de postacademische instellingen. Zoals ik in de brief Ruimte voor talent heb geschreven, hecht ik aan “plekken waar beeldend kunstenaars zich gedurende een wat langere periode onder begeleiding kunnen ontwikkelen”. De Raad adviseert financiering van deze functie op basis van een gemengd model: deels basisfinanciering vanuit de basisinfrastructuur en deels geoormerkte beurzen van het Mondriaan Fonds. De Raad wijst daarbij op het fiscaal nadeel dat er 21% moet worden afgedragen over een beurs. Verder adviseert de raad dat de instellingen in onderlinge afstemming duidelijk verschillende profielen dienen te ontwikkelen.

In navolging van de Raad vraag ik de postacademische instellingen duidelijk verschillende profielen te ontwikkelen zodat kunstenaars een keuze kunnen maken voor een instelling die aansluit bij hun eigen profiel. De financiering zal volledig verlopen via de basisinfrastructuur. Er zal geen sprake meer zijn van een gemengd model van beurzen via het Mondriaan Fonds en financiering van instellingen. Het budget van de beurzen die via het Mondriaan Fonds werden verleend, zal worden overgeheveld naar de basisinfrastructuur. Het fiscale probleem is daarmee opgelost. Op deze manier is de financiële continuïteit van de postacademische instellingen gewaarborgd en worden de beschikbare middelen zo volledig mogelijk ingezet voor talentontwikkeling. De instellingen hebben de volledige zeggenschap over de samenstelling van de groep kunstenaars, omdat juist die samenstelling zo belangrijk is voor de gewenste profilering van de instelling. Het is belangrijk dat de instellingen hier onderling afspraken over maken, zodat de profielen daadwerkelijk onderscheidend zijn.


(Bron: Ruimte voor cultuur. Uitgangspunten cultuurbeleid 2017-2020)

gepubliceerd op 10-1-2013

Contactgegevens afdelingen Rijksakademie

Vanaf heden heeft de Rijksakademie niet langer een centrale receptie.

Op deze pagina vindt u de directe contactgegevens van de verschillende afdelingen.

De contactgegevens van de resident artists zijn te vinden op de verschillende kunstenaarspagina's.