gepubliceerd op 17-11-2014

Maria Barnas' The Reader

De Reader is een project van de Theoriewerkplaats op initiatief van kunstenaar en advisor Maria Barnas. Het afgelopen jaar heeft Maria Barnas residents en alumni geïnterviewd over lezen en de relatie tot de kunstenaarspraktijk. De interviews staan telkens in het teken van een boek dat de kunstenaar graag zou herlezen.

Gedrukte versies van de interviews worden toegevoegd aan de boeken en voorzien van een herkenbaar label. De eerste inserts zijn te vinden in The third policeman van Flann O’Brien (keuze van Jason Gomez), The chairs van Eugene Ionesco (keuze van Bert Jacobs) en The immortal life of Henrietta Lacks van Rebecca Skloot (keuze van Crystal Z. Campbell). De boeken zijn nu in te zien voor alle bibliotheek bezoekers, woensdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur.
Grafisch ontwerp Felix Salut Grafisch ontwerp Felix Salut

gepubliceerd op 13-11-2014

Gabriel Lester nieuwe Artist in Residence bij Academie van Bouwkunst

Gabriel Lester (Rijksakademie 99/00) is benoemd als de nieuwe Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst. Het AIR programma is een samenwerking tussen meerdere faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als resident zal Lester meerdere bijzondere educatie projecten leiden.

Het resultaat van het programma wordt gepubliceerd in het jaarlijkse tijdschrift ON AIR.

gepubliceerd op 12-11-2014

Voorbereidingen RijksakademieOPEN

De Rijksakademie maakt zich op voor RijksakademieOPEN in het weekend van 29 en 30 november. Alle 49 kunstenaars nodigen het publiek in hun atelier en tonen werk. Naast de atelierpresentaties is er een film- en performanceprogramma, zijn er rondleidingen en wordt dit jaar live radio gemaakt vanuit de Rijksakademie. Houd de website in de gaten voor updates over het programma: www.rijksakademie.nl/open.

We zijn de begunstigers van RijksakademieOPEN — hoofdsponsor Rabobank, Fonds 21, VSBfonds, K.F. Hein Fonds, Adam Mickiewicz Institute, Stichting Het Amsterdamsche Fonds en Stichting 'De Gijselaar-Hintzenfonds' voor de publicatie — dankbaar voor hun steun.
Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan

gepubliceerd op 13-11-2014

Maria Barnas wint Anna Bijns Prijs 2014

Rijksakademie alumna Maria Barnas (Rijksakademie 99/00) is de winnaar van de Anna Bijns Prijs 2014. De prijs wordt uitgereikt voor de beste Nederlandse dichtbundel geschreven door een vrouw (en uitgegeven binnen de laatste vier jaar) en wordt elke twee jaar uitgegeven.

Barna's bundel, 'Jaja de oerknal' was uitgegeven in 2013 en is beschikbaar in de Rijksakademie bibliotheek. Kijk hier voor de openingstijden van de bibliotheek.
Arbeiderspers 2013 Arbeiderspers 2013

gepubliceerd op 12-11-2014

Vormgeving RijksakademieOPEN door Experimental Jetset

De vormgeving van RijksakademieOPEN is dit jaar in handen van Experimental Jetset. De namen van de 49 resident artists worden verspreid over uitnodigingen, posters, flyers en advertenties, iedere naam krijgt zijn eigen ruimte. Door de vermelding dat het kunstwerk niet kan worden gezien, wordt ook geraakt aan kwesties als representatie en reproductie.
Foto: Experimental Jetset Foto: Experimental Jetset

gepubliceerd op 23-10-2014

De Rijksakademie op Instagram

De Rijksakademie heeft nu een Instagram account. Volg ons voor een sneak peek van wat er achter de schermen gebeurd in de voorbereidingen van Museumnacht en RijksakademieOPEN.

Ook posten we foto's van werk door residents dat op dat moment te zien is in tentoonstellingen in galeries en musea.

Wij kunnen niet altijd overal zijn. Werk gezien en foto's gepost van een residents werk? Tag ons met de hashtag #Rijksakademie!
Resident Paulien Barbas aan het werk in de keramiek werkplaats. Resident Paulien Barbas aan het werk in de keramiek werkplaats.

gepubliceerd op 12-11-2014

Museum Beelden aan Zee toont Prix de Rome gipsen in nieuwe Gipsotheek

Op 14 november opent Museum Beelden aan Zee de nieuwe Gipsotheek aan Zee. Onderdeel van de opstelling zijn gipsen uit de collectie van de Rijksakademie. Het zijn beelden uit de eerste helft van de 20e eeuw die zijn gemaakt door prijswinnaars van de Prix de Rome. Meer over de geschiedenis van de Prix de Rome is te lezen in Prix de Rome 200 jaar, verkrijgbaar via onze online boekwinkel. Tot 2013 werd de Prix de Rome georganiseerd door de Rijksakademie.
v.l.n.r. Johan G. Wertheim, De verloren zoon, 1926; Daniël Cornelis Steenbergen, Franciscus van Assisi, 1938; Johan Limpers, Koré, 1940 v.l.n.r. Johan G. Wertheim, De verloren zoon, 1926; Daniël Cornelis Steenbergen, Franciscus van Assisi, 1938; Johan Limpers, Koré, 1940

gepubliceerd op 6-11-2014

Museumnacht Succes

Ruim duizend mensen bezochten tijdens Museumnacht op de Rijksakademie de ateliers, het film programma of deden mee aan een rondleiding of de crash course kunst kijken. Zij kregen vast een glimp te zien van wat hen te wachten staat tijdens RijksakademieOPEN 2014. Het Museumnacht bandje geeft hiervoor gratis entree.

We willen alle vrijwilligers ontzettend bedanken voor hun bijdrage. Voor RijksakademieOPEN zijn we nog op zoek naar extra vrijwilligers. Mail vrijwilliger@rijksakademie.nl voor meer informatie.
Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan Foto: Amelie de Haan

gepubliceerd op 5-11-2014

Kemang Wa Lehulere winnaar Young Artist Prize 2015

Rijksakademie resident Kemang Wa Lehulere is uitgeroepen tot winnaar in de categorie beeldende kunst categorie van de 2015 Young Artist Awards. De prijs is een initiatief van Standard Bank die jong talent in Zuid-Afrika wil stimuleren.

Als deel van de prijs, zal Wa Lehuleres werk worden opgenomen in het hoofdprogramma van het 2015 National Arts Festival in Grahamstown (Zuid-Afrika) in juli 2015.
Kemang Wa Lehulere, 'A Homeless Song', 2013. Kemang Wa Lehulere, 'A Homeless Song', 2013.

gepubliceerd op 28-10-2014

Lisa Oppenheim winnaar Shpilman Photography Prijs

Felicitaties aan alumna Lisa Oppenheim (Rijksakademie 04/05), winnaar van de Shpilman Photography Prize 2014.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Israel Museum, Jeruzalem. De uitreikingsceremonie vindt plaats op 16 december.
Lisa Oppenheim, New Photography, Installation View at Museum of Modern Art, New York, 2013 Lisa Oppenheim, New Photography, Installation View at Museum of Modern Art, New York, 2013

gepubliceerd op 28-10-2014

Ade Darmawan Vrijheidslezing online

Op 23 oktober gaf alumnus Ade Darmawan (Rijksakademie 98/99) de 7e Vrijheidslezing in De Balie, Amsterdam. Het is mogelijk de lezing online terug te kijken.

Darmawans lezing concentreert zich op zijn werk, idealen en visie van vrijheid. Hierna is er een panelgesprek onder leiding van Jacqueline Hicks over hoe kunstenaars en gemeenschappen een plaats kunnen vinden in het politieke, zakelijke en religieuze veld.

In de Vrijheidslezing staat het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Daarnaast wordt de verbinding gelegd tussen de lezing, activist en Nederlandse deskundigen, kunstenaars en andere betrokkenen.

Ade Darmawan is oprichter van het kunstenaarsplatform ruangrupa. Het werk van ruangrupa staat dicht bij de problemen van mensenrechten in hedendaags Indonesië. De organisatie richt zich op de jongere generatie door het gebruik van street en pop art binnen de stad en virtuele ruimte.
 
fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014.

gepubliceerd op 15-10-2014

Gastresident Cristiana De Marchi

Christiana De Marchi is tot 24 oktober een gast-resident bij de Rijksakademie. In haar werk onderzoekt schrijver en kunstenaar De Marchi kwesties van verwoording en vertaling en de aansluiting tussen fysieke en nominale dimensies. Ze werkt in verschillende media zoals performance, video en installaties van geborduurde objecten en wandtapijten.

Door het gebruik van een monochroom palet kan de aandacht worden gevestigd op problemen in conflictgebieden met een subtiliteit die de kijker forceert om dichterbij en langer te kijken. In haar tijd bij de Rijksakademie werkt De Marchi aan een project waarin Braille wordt gebruikt als de drager om constitutionele teksten te vertalen in een andere code. Door het creëren van deze onleesbaarheid wordt aandacht gevraagd voor de schending en nalatigheid van diezelfde fundamentele rechten. Een van de projecten waar De Marchi aan werkt tijdens haar residency is het gebruik van de Braille techniek voor de statuten en activiteiten van de International Criminal Court en Special Tribunal for Lebanon, beiden gevestigd in Nederland, onder internationale premissen.
Cristiana De Marchi, 2014 Cristiana De Marchi, 2014 Cristiana De Marchi, 2014 Cristiana De Marchi, 2014 Photo: Amelie de Haan Photo: Amelie de Haan

gepubliceerd op 23-9-2014

Programma Museumnacht 2014 op de Rijksakademie

De Rijksakademie doet opnieuw met een vol programma mee aan de Amsterdamse Museumnacht op 1 november. De Rijksakademie is open van 19:00 tot 2:00.

 
Crash course kunst kijken
> 4x:  20.00, 21.00, 22.00, 23.00 <
Leer in een masterclass hoe je naar een kunstwerk kunt kijken en vorm je eigen mening.

Hard hat tours
> Vertrek ieder uur vanaf 19.45 <
Ontdek het Rijksakademie gebouw en bezoek technische werkplaatsen tijdens deze exclusieve tour achter de schermen.

Studio tours
> 21.15, 22.15, 23.15 <
Kunstenaars van de Rijksakademie nemen je mee naar hun eigen atelier.
21.15 Marcel van den Berg
22.15 Ehsan Ul Haq
23.15 Masha Ru
              
Open ateliers
> doorlopend <
Krijg de bijzondere gelegenheid om het domein van de kunstenaar te betreden en zie hoe hij of zij werkt.

Presentatie Janis Rafa
> doorlopend <
Janis Rafa verandert de projectruimte in een tentoonstellingszaal en toont een film.

Kunstenaarsfilms
> doorlopend <
15 kunstenaars van de Rijksakademie tonen hun videowerk. Relax, neem een biertje en laat je verrassen.
 
Drinks, food, music
> doorlopend <
Kruidige cocktails, prikkelende gerechten en ruige beats.

Koop je kaartjes hier en bekijk ook het Facebook event.
Foto: Ernst van Deursen Foto: Ernst van Deursen

gepubliceerd op 23-9-2014

Meehelpen met RijksakademieOPEN

De Rijksakademie is op zoek naar vrijwilligers voor RijksakademieOPEN (29 en 30 november met previewdagen op 26 t/m 28 november). Tijdens dit evenement kunnen wij hulp goed gebruiken om het publiek te kunnen ontvangen.

Taken zullen onder andere zijn: publiek ontvangen, tickets controleren, surveilleren, garderobe, bar, flyeren en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om een waardevolle bijdrage te leveren aan dit dynamische evenement? Geef je dan op voor de vrijwilligerspoule van de Rijksakademie via vrijwilliger@rijksakademie.nl.

gepubliceerd op 13-10-2014

Hedendaagse Kunstcollectie

Ieder jaar worden nieuwe werken toegevoegd aan de Kunstcollectie. Resident artists doneren een werk of een studie van werk aan het einde van hun werkperiode. Enkele werken worden op de website uitgelicht.

De historische en hedendaagse kunstcollecties geven een blik op drie eeuwen kunstonderwijs en kunstenaarschap. De collecties zijn divers van karakter en komen daarmee tegemoet aan de gevarieerdheid van belangstelling van kunstenaars: er zijn prenten, platenmappen, boeken, tekeningen, schilderijen, gipsen, foto’s, affiches, penningen, dia’s en digitaal materiaal. Jaarlijks worden deze aangevuld met werk van de residerende kunstenaars.

De collecties zijn op afspraak te bezoeken.
Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm

gepubliceerd op 17-9-2014

Researching the library

In de vitrines van de Reading Room van de Rijksakademie bibliotheek worden kleine presentaties samengesteld uit de bibliotheek collectie. De presentaties zijn visuele commentaren en discussies die tot stand komen in samenwerking met kunstenaars, instituten en bibliotheken. Zij tonen de diversiteit en rijkdom van debibliotheek.

De komende maanden wordt een collectie Japanse houtsnede prenten van rond de eeuwwisseling getoond in samenhang met twee werken van Takeo Hanazawa, uit de collectie van Junko Shimada, Tokyo en Huisman-Jurriëns.

U bent welkom om tijdens de openingstijden van de bibliotheek een kijk te komen nemen en uw ideeën en kennis met ons te delen.

De bibliotheek is geopend van woensdag tot en met vrijdag, 11.00-17.00.
Takeo Hanazawa, 'Revolution will not be televised', 2011. Takeo Hanazawa, 'Revolution will not be televised', 2011. Japans Houtsnedenboek. Japans Houtsnedenboek.

gepubliceerd op 2-6-2014

SAVE THE DATE RijksakademieOPEN: 29 en 30 november 2014 Kunstenaars van de Rijksakademie openen hun ateliers

De 50 kunstenaars van de Rijksakademie van beeldende kunsten openen de deuren van hun atelier in het laatste weekend van november. Tijdens RijksakademieOPEN worden nieuwe ontwikkelingen in de kunst gepresenteerd.

Rijksakademie van beeldende kunsten
Een zorgvuldig geselecteerde groep kunstenaars komt vanuit alle continenten samen in Amsterdam voor een tweejarige residency aan de Rijksakademie. De Rijksakademie biedt hen een professionele werkomgeving waar zij zich kunnen concentreren op onderzoek en het verder ontwikkelen van hun werk. Kunstenaars worden uitgedaagd kritisch naar hun werk te kijken en te experimenteren. Er worden dwarsverbanden gelegd tussen verschillende culturen, bruggen geslagen naar nieuwe technieken en disciplines vermengen zich.

Unieke mogelijkheden
Kunstenaars hebben op de Rijksakademie de mogelijkheid om complexe en interdisciplinaire projecten te ontwikkelen die daarbuiten moeilijker te realiseren zijn. Technische specialisten beheren professioneel uitgeruste werkplaatsen waar kunstenaars kunnen werken en experimenteren met materialen en technieken. Een idee van een kunstenaar kan het beginpunt zijn van nieuwe combinaties en toepassingen van materialen of technieken. Regelmatig wordt samengewerkt met wetenschappers en innovators uit het bedrijfsleven.

Kunst in de samenleving
Maar kunstenaars staan niet op zichzelf. Kunstenaarschap gaat ook over confrontatie, delen, participeren en tonen. Met RijksakademieOPEN wil de Rijksakademie er aan bijdragen dat kunstenaarschap een zichtbare rol krijgt in de samenleving.

Naast de presentaties, zijn er tijdens RijksakademieOPEN onder meer performances en rondleidingen en komen kunstenaars aan het woord in RijksakademieTALKS.

RijksakademieOPEN 2014
zaterdag 29 November zondag 30 November 2014
11:00-19:00 uur

rijksakademie.nl
rijksakademie.nl/blog
facebook.com/rijksakademie
twitter.com/rijksakademie

Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam
________________________________________

Amsterdam Art Weekend tijdens RijksakademieOPEN
Amsterdam Art Weekend (27 -30 november) geeft nationale en internationale kunstprofessionals en verzamelaars de kans om in een vroeg stadium stadium het talent van de toekomst te ontdekken. Galeries organiseren uitzonderlijke exposities en is er een gevarieerd film- performance- en debatprogramma. Een speciale Rijksakademie route leidt langs presentaties van Rijksakademie alumni. Het is een divers en uniek weekend, met de binnenstad als decor. www.amsterdamartweekend.nl
 

gepubliceerd op 10-1-2013

Contactgegevens afdelingen Rijksakademie

Vanaf heden heeft de Rijksakademie niet langer een centrale receptie.

Op deze pagina vindt u de directe contactgegevens van de verschillende afdelingen.

De contactgegevens van de resident artists zijn te vinden op de verschillende kunstenaarspagina's.