gepubliceerd op 1-12-2014

Mooie editie van RijksakademieOPEN

RijksakademieOPEN 2014 zit er weer op! Dank aan alle bezoekers die de kunstenaarspresentaties hebben bekeken, hebben deelgenomen aan rondleidingen, performances hebben bijgewoond, hebben geluisterd naar Rijksakademie Radio en zorgden voor een hele goede sfeer.

En dank aan alle vrijwilligers voor hun inzet tijdens het weekend, mede dankzij hen hebben we iedereen zo goed kunnen ontvangen.

Nog even herinneringen ophalen? Op Facebook en Instagram zijn veel foto's te vinden en de uitzendingen van Rijksakademie radio zijn hier terug te luisteren.
Atelier van Mehraneh Atashi. Foto: Roy Taylor Atelier van Mehraneh Atashi. Foto: Roy Taylor Foto: Roy Taylor Foto: Roy Taylor Performance van Young Eun Keem. Foto: Roy Taylor Performance van Young Eun Keem. Foto: Roy Taylor

gepubliceerd op 2-12-2014

Amsterdam Art Weekend tijdens RijksakademieOPEN

Amsterdam Art Weekend is in 2014 weer verder gegroeid. Publiek - herkenbaar aan de paarse programmaboekjes - verspreidde zich over de stad voor tentoonstellingen, lezingen, performances en filmvertoningen in galeries, musea en instituten. Dat belooft wat voor de 2015 editie!
Foto: Timo Adema Foto: Timo Adema

gepubliceerd op 28-11-2014

Live Rijksakademie Radio

Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er tussen 15.00 en 17.00 uur live radio gemaakt vanuit de Rijksakademie.

Het wordt een gevarieerd programma met onder meer kunstenaarsperformances, interviews en sfeerverslagen. Hier is het programma te vinden en kun je de uitzending live meeluisteren en terug te luisteren.

De uitzendingen worden ook live uitgezonden bij Red Light Radio en This is Tomorrow.

Zondag is het mogelijk om de uitzending live bij te wonen in de Rabo Room op RijksakademieOPEN.
 
Foto: Tomek Dersu Aaron Foto: Tomek Dersu Aaron

gepubliceerd op 27-11-2014

Officiële opening RijksakademieOPEN 2014

Nieuwe directeur Stedelijk Museum benadrukt belangrijke rol Rijksakademie voor ontwikkeling kunstenaar

Beatrix Ruf heeft RijksakademieOPEN 2014 officieel geopend. In haar openingswoord benadrukte de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam hoe belangrijk - en hoe bijzonder - het is dat de Rijksakademie tijd en ruimte biedt aan kunstenaars om te experimenteren en zich te ontwikkelen.

Beatrix Ruf: “I was impressed last time to see the workshops. [..]They’re almost like scientific labs where people are able to experiment and test things out. In a world where everything is directed to an immediate product, there is no time or funds to experiment. No time to say, ‘yes, maybe there is failure’. I think failure in the development of an artist is a very crucial thing.

Places like this that give space and time to young thinkers and artists to develop and question their ideas are very important. They’re getting more rare so they’re becoming more of an endangered species. And have to be treasured and saved all over the world.”


Alphons Kurstjens, directeur Rabobank Amsterdam, benadrukte in zijn speech de belangrijke rol van de Rijksakademie voor de stad: “Institutions like this make the city a lively place with room for imagination, creativity and connection.“

De resultaten van de Rijksakademie residency zijn dit weekend te zien tijdens RijksakademieOPEN. Zaterdag 29 november en zondag 30 november zijn de deuren van de kunstenaarsateliers geopend van 11.00 – 19.00 uur.
Directeur Stedelijk Museum Amsterdam Beatrix Ruf en directeur Rijksakademie Els van Odijk. (Foto Roy Taylor/RABK) Directeur Stedelijk Museum Amsterdam Beatrix Ruf en directeur Rijksakademie Els van Odijk. (Foto Roy Taylor/RABK)

gepubliceerd op 27-11-2014

Dina Danish genomineerd voor Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015

Alumna Dina Danish (Rijksakademie 09/10) is genomineerd voor de oeuvreprijs georganiseerd door de Volkskrant, AvroTros en Stedelijk Museum Schiedam.

Haar werk, en dat van de andere genomineerden, is vanaf 8 februari te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. De winnaar wordt gekozen door de bezoekers, die in het museum kunnen stemmen. 12 april wordt de winnaar bekent gemaakt. Een uitzending van Avro's Kunstuur besteedt aandacht aan de kunstenaars.
Dina Danish, 'Brass Replica of Stone Age Chewing Gum', 2013 Dina Danish, 'Brass Replica of Stone Age Chewing Gum', 2013

gepubliceerd op 27-11-2014

Nathaniel Mellors wint 'Contemporary Art Society's annual award'

De Contemporary Art Society's prijs van 40.000 pond is gewonnen door Nathaniel Mellors (Rijksakademie 07/08) met zijn idee voor een video werk in Prestons bus station. In samenwerking met het Harris Museum & Art Gallery zal het werk binnen een jaar worden gerealiseerd.
Nathaniel Mellors, Hippy Dialectics (Ourhouse), 2010. Foto: ICA Nathaniel Mellors, Hippy Dialectics (Ourhouse), 2010. Foto: ICA

gepubliceerd op 25-11-2014

Laatste voorbereidingen RijksakademieOPEN 2014

De laatste voorbereidingen voor RijksakademieOPEN zijn op dit moment aan de gang. Zie het eindresultaat dit weekend, 29 en 30 november.

Voor het meest actuele performance en film schema, houd de website en RijksakademieOPEN Facebook event in de gaten.

Meer foto's van de voorbereidingen in de ateliers zijn hier te zien.
Ruta Butkute, foto door Roy Taylor Ruta Butkute, foto door Roy Taylor Shigeo Arikawa, foto door Roy Taylor Shigeo Arikawa, foto door Roy Taylor Gareth Nyandoro, foto door Roy Taylor Gareth Nyandoro, foto door Roy Taylor

gepubliceerd op 17-11-2014

Maria Barnas' The Reader

De Reader is een project van de Theoriewerkplaats op initiatief van kunstenaar en advisor Maria Barnas. Het afgelopen jaar heeft Maria Barnas residents en alumni geïnterviewd over lezen en de relatie tot de kunstenaarspraktijk. De interviews staan telkens in het teken van een boek dat de kunstenaar graag zou herlezen.

Gedrukte versies van de interviews worden toegevoegd aan de boeken en voorzien van een herkenbaar label. De eerste inserts zijn te vinden in The third policeman van Flann O’Brien (keuze van Jason Gomez), The chairs van Eugene Ionesco (keuze van Bert Jacobs) en The immortal life of Henrietta Lacks van Rebecca Skloot (keuze van Crystal Z. Campbell). De boeken zijn nu in te zien voor alle bibliotheek bezoekers, woensdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur.
Grafisch ontwerp Felix Salut Grafisch ontwerp Felix Salut

gepubliceerd op 13-11-2014

Gabriel Lester nieuwe Artist in Residence bij Academie van Bouwkunst

Gabriel Lester (Rijksakademie 99/00) is benoemd als de nieuwe Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst. Het AIR programma is een samenwerking tussen meerdere faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als resident zal Lester meerdere bijzondere educatie projecten leiden.

Het resultaat van het programma wordt gepubliceerd in het jaarlijkse tijdschrift ON AIR.

gepubliceerd op 13-11-2014

Maria Barnas wint Anna Bijns Prijs 2014

Rijksakademie alumna Maria Barnas (Rijksakademie 99/00) is de winnaar van de Anna Bijns Prijs 2014. De prijs wordt uitgereikt voor de beste Nederlandse dichtbundel geschreven door een vrouw (en uitgegeven binnen de laatste vier jaar) en wordt elke twee jaar uitgegeven.

Barna's bundel, 'Jaja de oerknal' was uitgegeven in 2013 en is beschikbaar in de Rijksakademie bibliotheek. Kijk hier voor de openingstijden van de bibliotheek.
Arbeiderspers 2013 Arbeiderspers 2013

gepubliceerd op 12-11-2014

Vormgeving RijksakademieOPEN door Experimental Jetset

De vormgeving van RijksakademieOPEN is dit jaar in handen van Experimental Jetset. De namen van de 49 resident artists worden verspreid over uitnodigingen, posters, flyers en advertenties, iedere naam krijgt zijn eigen ruimte. Door de vermelding dat het kunstwerk niet kan worden gezien, wordt ook geraakt aan kwesties als representatie en reproductie.
Foto: Experimental Jetset Foto: Experimental Jetset

gepubliceerd op 23-10-2014

De Rijksakademie op Instagram

De Rijksakademie heeft nu een Instagram account. Volg ons voor een sneak peek van wat er achter de schermen gebeurd in de voorbereidingen van Museumnacht en RijksakademieOPEN.

Ook posten we foto's van werk door residents dat op dat moment te zien is in tentoonstellingen in galeries en musea.

Wij kunnen niet altijd overal zijn. Werk gezien en foto's gepost van een residents werk? Tag ons met de hashtag #Rijksakademie!
Resident Paulien Barbas aan het werk in de keramiek werkplaats. Resident Paulien Barbas aan het werk in de keramiek werkplaats.

gepubliceerd op 12-11-2014

Museum Beelden aan Zee toont Prix de Rome gipsen in nieuwe Gipsotheek

Op 14 november heeft Museum Beelden aan Zee de nieuwe Gipsotheek aan Zee geopend. Onderdeel van de opstelling zijn gipsen uit de collectie van de Rijksakademie. Het zijn beelden uit de eerste helft van de 20e eeuw die zijn gemaakt door prijswinnaars van de Prix de Rome.

Meer over de geschiedenis van de Prix de Rome is te lezen in Prix de Rome 200 jaar, verkrijgbaar via onze online boekwinkel. Tot 2013 werd de Prix de Rome georganiseerd door de Rijksakademie.
v.l.n.r. Johan G. Wertheim, De verloren zoon, 1926; Daniël Cornelis Steenbergen, Franciscus van Assisi, 1938; Johan Limpers, Koré, 1940 v.l.n.r. Johan G. Wertheim, De verloren zoon, 1926; Daniël Cornelis Steenbergen, Franciscus van Assisi, 1938; Johan Limpers, Koré, 1940

gepubliceerd op 5-11-2014

Kemang Wa Lehulere winnaar Young Artist Prize 2015

Rijksakademie resident Kemang Wa Lehulere is uitgeroepen tot winnaar in de categorie beeldende kunst categorie van de 2015 Young Artist Awards. De prijs is een initiatief van Standard Bank die jong talent in Zuid-Afrika wil stimuleren.

Als deel van de prijs, zal Wa Lehuleres werk worden opgenomen in het hoofdprogramma van het 2015 National Arts Festival in Grahamstown (Zuid-Afrika) in juli 2015.
Kemang Wa Lehulere, 'A Homeless Song', 2013. Kemang Wa Lehulere, 'A Homeless Song', 2013.

gepubliceerd op 28-10-2014

Lisa Oppenheim winnaar Shpilman Photography Prijs

Felicitaties aan alumna Lisa Oppenheim (Rijksakademie 04/05), winnaar van de Shpilman Photography Prize 2014.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Israel Museum, Jeruzalem. De uitreikingsceremonie vindt plaats op 16 december.
Lisa Oppenheim, New Photography, Installation View at Museum of Modern Art, New York, 2013 Lisa Oppenheim, New Photography, Installation View at Museum of Modern Art, New York, 2013

gepubliceerd op 28-10-2014

Ade Darmawan Vrijheidslezing online

Op 23 oktober gaf alumnus Ade Darmawan (Rijksakademie 98/99) de 7e Vrijheidslezing in De Balie, Amsterdam. Het is mogelijk de lezing online terug te kijken.

Darmawans lezing concentreert zich op zijn werk, idealen en visie van vrijheid. Hierna is er een panelgesprek onder leiding van Jacqueline Hicks over hoe kunstenaars en gemeenschappen een plaats kunnen vinden in het politieke, zakelijke en religieuze veld.

In de Vrijheidslezing staat het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Daarnaast wordt de verbinding gelegd tussen de lezing, activist en Nederlandse deskundigen, kunstenaars en andere betrokkenen.

Ade Darmawan is oprichter van het kunstenaarsplatform ruangrupa. Het werk van ruangrupa staat dicht bij de problemen van mensenrechten in hedendaags Indonesië. De organisatie richt zich op de jongere generatie door het gebruik van street en pop art binnen de stad en virtuele ruimte.
 
fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014. fotograaf: Jan Boeve, De Balie, 2014.

gepubliceerd op 13-10-2014

Hedendaagse Kunstcollectie

Ieder jaar worden nieuwe werken toegevoegd aan de Kunstcollectie. Resident artists doneren een werk of een studie van werk aan het einde van hun werkperiode. Enkele werken worden op de website uitgelicht.

De historische en hedendaagse kunstcollecties geven een blik op drie eeuwen kunstonderwijs en kunstenaarschap. De collecties zijn divers van karakter en komen daarmee tegemoet aan de gevarieerdheid van belangstelling van kunstenaars: er zijn prenten, platenmappen, boeken, tekeningen, schilderijen, gipsen, foto’s, affiches, penningen, dia’s en digitaal materiaal. Jaarlijks worden deze aangevuld met werk van de residerende kunstenaars.

De collecties zijn op afspraak te bezoeken.
Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm Karishma d’Souza (IN, 1983), RA 12/13 Drawn Curtain, 2013, olieverf op canvas, 56 x 51 cm

gepubliceerd op 2-6-2014

SAVE THE DATE RijksakademieOPEN: 29 en 30 november 2014 Kunstenaars van de Rijksakademie openen hun ateliers

De 50 kunstenaars van de Rijksakademie van beeldende kunsten openen de deuren van hun atelier in het laatste weekend van november. Tijdens RijksakademieOPEN worden nieuwe ontwikkelingen in de kunst gepresenteerd.

Rijksakademie van beeldende kunsten
Een zorgvuldig geselecteerde groep kunstenaars komt vanuit alle continenten samen in Amsterdam voor een tweejarige residency aan de Rijksakademie. De Rijksakademie biedt hen een professionele werkomgeving waar zij zich kunnen concentreren op onderzoek en het verder ontwikkelen van hun werk. Kunstenaars worden uitgedaagd kritisch naar hun werk te kijken en te experimenteren. Er worden dwarsverbanden gelegd tussen verschillende culturen, bruggen geslagen naar nieuwe technieken en disciplines vermengen zich.

Unieke mogelijkheden
Kunstenaars hebben op de Rijksakademie de mogelijkheid om complexe en interdisciplinaire projecten te ontwikkelen die daarbuiten moeilijker te realiseren zijn. Technische specialisten beheren professioneel uitgeruste werkplaatsen waar kunstenaars kunnen werken en experimenteren met materialen en technieken. Een idee van een kunstenaar kan het beginpunt zijn van nieuwe combinaties en toepassingen van materialen of technieken. Regelmatig wordt samengewerkt met wetenschappers en innovators uit het bedrijfsleven.

Kunst in de samenleving
Maar kunstenaars staan niet op zichzelf. Kunstenaarschap gaat ook over confrontatie, delen, participeren en tonen. Met RijksakademieOPEN wil de Rijksakademie er aan bijdragen dat kunstenaarschap een zichtbare rol krijgt in de samenleving.

Naast de presentaties, zijn er tijdens RijksakademieOPEN onder meer performances en rondleidingen en komen kunstenaars aan het woord in RijksakademieTALKS.

RijksakademieOPEN 2014
zaterdag 29 November zondag 30 November 2014
11:00-19:00 uur

rijksakademie.nl
rijksakademie.nl/blog
facebook.com/rijksakademie
twitter.com/rijksakademie

Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam
________________________________________

Amsterdam Art Weekend tijdens RijksakademieOPEN
Amsterdam Art Weekend (27 -30 november) geeft nationale en internationale kunstprofessionals en verzamelaars de kans om in een vroeg stadium stadium het talent van de toekomst te ontdekken. Galeries organiseren uitzonderlijke exposities en is er een gevarieerd film- performance- en debatprogramma. Een speciale Rijksakademie route leidt langs presentaties van Rijksakademie alumni. Het is een divers en uniek weekend, met de binnenstad als decor. www.amsterdamartweekend.nl
 

gepubliceerd op 10-1-2013

Contactgegevens afdelingen Rijksakademie

Vanaf heden heeft de Rijksakademie niet langer een centrale receptie.

Op deze pagina vindt u de directe contactgegevens van de verschillende afdelingen.

De contactgegevens van de resident artists zijn te vinden op de verschillende kunstenaarspagina's.