gepubliceerd op 16-4-2014

Art Brussels

Art Brussels, Brussel, BE
25-27 april 2014
www.artbrussels.com

Alumni
 
Rossella Biscotti - Prometeogallery di Ida Pisani (Milan/Lucca, IT)
David Claerbout - Micheline Szwajcer (Antwerpen, BE)
Johan Creten - Transit (Mechelen, BE)
Anne Daems - Elisa Platteau (Brussels, BE)
Dina Danish - Spazio (Pistoia, IT)
Sebastian Diaz Morales - Catherine Bastide (Brussels)
Charlotte Dumas - Paul Andriesse (Amsterdam)
Mounir Fatmi - adn galería (Barcelona), Conrads (Düsseldorf), Paradise Now (London)
Alica Framis - Horrach Moya (Palma de Mallorca, ES)
Anna Franceschini - Elisa Platteau (Brussels, BE)
Tom Gidley - Paradise Now (London, GB)
Jasper Hagenaar - Jeanine Hofland (Amsterdam, NL)
Folkert de Jong - André Simoens (Knokke)
Kristof Kintera - D+T Projects (Brussels, BE)
Marijn van Kreij - Paul Andriesse (Amsterdam)
Matthew Lutz-Kinoy - Deweer (Otegem, BE)
Valérie Mannaerts - Elisa Platteau (Brussels, BE)
Bjarne Melgaard - Krinzinger (Vienna, AT)
Hans Op de Beeck - Continua (San Gimignano, IT/Beijing, CN/Boissy-le-Châtel, FR), Krinzinger (Vienna, AT), Ron Mandos (Amsterdam, NL)
Lisa Oppenheim - Juliette Jongma (Amsterdam, NL)
Jurgen Ots - Elisa Platteau (Brussels, BE)
Florian & Michael Quistrebert - Juliètte Jongma (Amsterdam, NL), Crèvecoeur (Paris, FR)
Berend Strik - Stéphane Simoens (Knokke, BE)
Leonid Tsvetkov - Ex Elettrofonica (Rome, IT)
Stefanos Tsivopulos - Prometeogallery di Ida Pisani (Milan/Lucca, IT)
Koen Vermeule – Borzo (Amsterdam)
Stephen Wilks - Paul Andriesse (Amsterdam)
Katarina Zdjelar - Spazio (Pistoia, IT)
 
Advisors
 
Narcisse Tordoir - Van de Weghe (Antwerpen, BE)
 
 

gepubliceerd op 15-4-2014

SOUK Medina: Gezamenlijke tentoonstelling Rijksakademie/ Museum van Loon/ Stedelijk Museum

Van 25 april tot en met 5 mei 2014 presenteren de Rijksakademie, Museum van Loon en Stedelijk Museum Amsterdam een gezamenlijke tentoonstelling in het kader van SOUK Medina. De tentoonstelling toont werken die een sterke relatie hebben met de Arabische culturele geschiedenis. In het koetshuis van Museum Van Loon zal onder andere werk worden getoond van alumnus Ayman Ramadan (RA 11/12).

Datum: Vrijdag 25 april t/m maandag 5 mei 2014
Openingstijden: Het museum is, behalve op dinsdag, dagelijks geopend tussen 11.00 en 17.00 uur
Locatie: Museum van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam
Toegang: €8,-, korting voor studenten en kinderen, gratis met Museumkaart, Stadspas, I amsterdam City Card, Rembrandtpas en ICOM kaart.
Op vertoon van een SOUK kaartje ontvangt u 25% korting op uw entreebewijs.

Het complete programma vindt u op www.souk.nl.

SOUK is een Dutch Arabic Music & Dance event dat plaats vindt op 1 en 2 mei in het Concertgebouw in Amsterdam. Dit jaar wordt het uitgebreid met SOUK Medina. Medina, het Arabische woord voor stad, presenteert activiteiten en exposities in vooraanstaande Amsterdamse culturele instellingen.
Ayman Ramadan, 'Iftar', 2004, video still Ayman Ramadan, 'Iftar', 2004, video still

gepubliceerd op 8-4-2014

Mondriaan Fonds prolongeert reservering beurzen voor postacademische instellingen

Het Mondriaan Fonds reserveert ook in 2015 en 2016 beurzen voor kunstenaars die hun praktijk verdiepen aan één van de postacademische instellingen in Nederland.

Beurzen Praktijkverdieping postacademische instellingen
In 2015 en 2016 stelt het Mondriaan Fonds circa 2 miljoen per jaar beschikbaar voor werkperiodes van beeldend kunstenaars aan de Rijksakademie, De Ateliers, Sundaymorning@EKWC en de Jan van Ecyk Academie. Welke kunstenaars hiervoor in aanmerking komen, wordt beoordeeld door een gemeenschappelijke commissie van het fonds en de betrokken instelling.
Met de continuering van deze reserveringen wil het fonds de postacademische instellingen, die sinds vorig jaar veel minder rechtstreekse subsidie ontvangen, ondersteunen. Het fonds vindt de instellingen van groot belang voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. Het minimale aantal beurzen dat het fonds garandeert, varieert per instelling.

In 2013 en 2014 reserveerde het Mondriaan Fonds al beurzen voor de vier postacademische instellingen in Nederland. Na een externe evaluatie naar de uitvoering hiervan, is besloten dit in de komende twee jaar te continueren. Om flexibeler op de vraag te kunnen inspelen zal de systematiek worden aangepast, zodat enerzijds de kwaliteitsnorm van het Mondriaan Fonds gehanteerd kan worden en anderzijds meerdere plekken toegekend kunnen worden.

Voor deelname aan de Rijksakademie kunnen minimaal 18 en maximaal 21 beurzen van één jaar worden toegekend, aan De Ateliers ten minste 4 en maximaal 6 voor één jaar, aan de Jan van Eyckacademie minimaal 10 en maximaal 12 beurzen van één jaar en aan Sundaymorning@EKWC minimaal 11 beurzen en maximaal 13 beurzen van drie maanden.


 

gepubliceerd op 3-4-2014

Succesvolle kick-off Pioneers Project Space

Op 3 april heeft de kick-off plaatsgevonden van de Pioneers Project Space. Zo’n 60 Pioneers in spe en kunstenaars ontmoetten elkaar tijdens een feestelijk event met kunstenaarspresentaties en performances. Doel is om 100 Pioneers te verbinden die direct bijdragen aan experimenten, try-outs en presentaties die ook toegankelijk zijn voor Pioneers.

Gezien de enthousiaste reacties, belooft het een succesvol Pioneers programma te worden. Dit is meer dan een traditioneel Vriendenkring programma, doordat het programma zowel door kunstenaars als Pioneers ontwikkeld wordt. Pioneers en kunstenaars gaan direct een relatie met elkaar aan. Hiermee vormen Pioneers een frisse voorhoede in de Rijksakademie Vriendenkring.

De kick-off startte met een hard hat tour door kunstenaars langs ateliers en werkplaatsen. Susan Gloudemans, directeur Trustfonds Rijksakademie en initiatiefnemer, introduceerde in de toekomstige Pioneers Project Space Nathaniel Mellors, kunstenaar, alumnus en advisor, die vertelde over pionieren in de technische werkplaatsen op de Rijksakademie. Susanne de Boer, advisor cooperative banking and corporate social responsibility bij de Rabobank, vertelde over wat haar bewoog om zich aan te sluiten als eerste Pioneer: “Artists use this space for pioneering, and Pioneers can get close to this process.” Tim Breukers, kunstenaar, vertelde over zijn werk en wat pionieren voor hem betekent: “Pioneering is about searching for new options and have fun while doing it.” Met een ‘food-experience’ rondde kunstenaar Masha Ru de kick-off af.

Bekijk de foto's op het Rijksakademie Inside/out blog.
foto Tomek Dersu Aaron foto Tomek Dersu Aaron foto Tomek Dersu Aaron foto Tomek Dersu Aaron

gepubliceerd op 2-4-2014

Interne Open Studio's - 31 maart 2014

Drie keer per jaar stellen de Rijksakademie residents hun ateliers open tijdens Interne Open Studio’s. Op deze dag kunnen alle residents, advisors en medewerkers werk bekijken in de ateliers.

Door Interne Open Studio’s krijgen de residents een kans om op een ongedwongen manier elkaar en elkaars werk en de medewerkers te leren kennen in een vroeg begin van hun residency jaar.

Voor een impressie van afgelopen Interne Open Studio’s op 31 maart 2014, bekijk de foto’s op de Rijksakademie Inside/Out blog.
Wouter Venema (NL/1985) Wouter Venema (NL/1985) Nathan Azhderian (US/1982) Nathan Azhderian (US/1982)

gepubliceerd op 24-3-2014

Pascale Ticheler (1967 - 2014)

Op 14 maart jongstleden overleed Pascale Ticheler aan de gevolgen van longkanker. Ticheler was van 1990 tot 1992 resident op de Rijksakademie. Haar omvangrijke oeuvre kenmerkt zich door abstract geschilderde doeken waarin vloeibaarheid en beweging al schilderend zijn ontstaan. Verwijzingen naar landschap en natuur wisselen zich af met het gevoel van de intimiteit van het menselijk bestaan.

In januari stelde ze haar eigen retrospectief expositie samen in Loods 6 in Amsterdam. De tentoonstelling was tevens een afscheid. Als gevolg van ziekte was haar oeuvre afgerond.
Pascale Ticheler Pascale Ticheler

gepubliceerd op 13-3-2014

Gezocht stagiair(e) ICT, focus SharePoint en Office365

De Rijksakademie is op naar een stagiair(e) ICT, met focus op SharePoint en Office365.

Iets voor jou? Bekijk hier de vacature.

gepubliceerd op 4-3-2014

Bijzondere tijdschriften in de Rijksakademie collectie

De depots van de Rijksakademie bibliotheek bevatten een breed scala aan kunsttijdschriften van over de hele wereld. Er zijn zowel bekende publicaties te vinden als Artforum of Art in Amerika, maar ook minder bekende, maar niet minder interessante titels. Sommige van deze tijdschriften zijn vrij zeldzaam en gaan zelfs terug tot de late 19e eeuw.

Om een idee te krijgen, wordt af en toe een selectie getoond in de ‘vitrines’ van de bibliotheek. Er is ook een overzicht van al onze tijdschriften. De lijst is te vinden op de website.

De collectie kan worden geraadpleegd: het is mogelijk elk tijdschrift in te zien en de meeste boeken kunnen uitgeleend worden.

De bibliotheek is geopend van woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.

gepubliceerd op 10-1-2013

Contactgegevens afdelingen Rijksakademie

Vanaf heden heeft de Rijksakademie niet langer een centrale receptie.

Op deze pagina vindt u de directe contactgegevens van de verschillende afdelingen.

De contactgegevens van de resident artists zijn te vinden op de verschillende kunstenaarspagina's.