Rijksakademie Residency
In de Rijksakademie Residency werken ca. 50 professionele kunstenaars uit de hele wereld - waarvan de helft uit Nederland - twee jaar lang in een eigen atelier aan onderzoek, experiment, projecten en productie.

Er is geen programma, overheersende stijlopvatting of ideologie. De Rijksakademie biedt mensen en mogelijkheden. Confrontatie met uiteenlopende culturen en voorzieningen op artistiek, theoretisch en technisch gebied zorgen voor verdieping, verbreding en versnelling van de kunstenaarspraktijk. De samenkomende netwerken van de resident artists, visiting artists, alumni, theoretici en advisors vormen een wereldwijd genootschap van kunstenaars.

Resident artists hebben over het algemeen een (kunst)opleiding afgerond en werken bij voorkeur drie tot vijf jaar zelfstandig als kunstenaar, voorafgaand aan de residency.

Praktische voorzieningen als een atelier, woonruimte, stipendium en werkbudget zijn de basis, maar het is meer dan een residency: concentratie op het werk, experiment, reflectie en discussie staan centraal. Resident artists krijgen feedback van internationaal vooraanstaande kunstenaars, tentoonstellingsmakers en theoretici. De advisors zijn afkomstig uit verschillende werelddelen, culturen en generaties, en bieden een grote verscheidenheid aan visies. Ze weerspiegelen de diversiteit van de hedendaagse kunstpraktijk.

Bovendien zijn er technische werkplaatsen voor onderzoek en experiment. Specialisten adviseren en ondersteunen onderzoek en experiment. Waar nodig wordt externe expertise betrokken. Grote projectruimtes zijn beschikbaar voor try-outs, samenwerking en presentaties.

De Rijksakademie biedt een platform voor grensverleggende initiatieven en samenwerkingsverbanden op het gebied van kunst en wetenschap. Kunstenaars kunnen projecten ontwikkelen in samenspraak met specialisten uit uiteenlopende wetenschappelijke disciplines.
Femmy Otten (RA 11) Femmy Otten (RA 11) Thomas Raat (RA 11) overlegt met Arend Nijkamp Thomas Raat (RA 11) overlegt met Arend Nijkamp Papa Adama (RA 08/09) Papa Adama (RA 08/09) Marianne Vierø (RA 08/09) Marianne Vierø (RA 08/09) Sharon Houkema (RA 08/09), 'The Eye of the Storm', RijksakademieOPEN 2009 Sharon Houkema (RA 08/09), 'The Eye of the Storm', RijksakademieOPEN 2009 Mu Yuming (RA 05/06) in gesprek met Ansuya Blom Mu Yuming (RA 05/06) in gesprek met Ansuya Blom