De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam richt zich op het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Zij selecteert en faciliteert toptalent en biedt de geselecteerde kunstenaars een platform voor verdere ontwikkeling en verdieping van het werk. Ook presentatie van het werk en aansluiting op het internationale netwerk maken deel uit van het tweejarige residency-programma. Voor veel oud-residents heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.


Financiering
De Rijksakademie wordt gefinancierd door het ministerie van OCW, het Mondriaan Fonds, de Gemeente Amsterdam en Stichting Trustfonds Rijksakademie. Een belangrijke rol spelen ook fondsen, bedrijven en particulieren uit binnen- en buitenland.

Het Mondriaan Fonds ondersteunt in 2016 de deelname van Juliaan Andeweg, Josefin Arnell, Mercedes Azpilicueta, Inez de Brauw, Sander Breure, Koen Doodeman, Jonathan van Doornum, Alex Farrar, Marije Gertenbach, Witte van Hulzen, Frederique Jonker, Kareem Lotfy, Inge Meijer, Matthijs Munnik, Evelina Rajca, Floris Schönfeld, Eva Spierenburg, Adam Ulbert, Robbert Weide, Tchelet Weisstub en Aimée Zito Lema.