De Rijksakademie in monument De Kavallerie-Kazerne 

Vanaf haar oprichting in 1870 tot 1992 was de Rijksakademie gehuisvest op de Stadhouderskade 86. In de jaren ’80 van de vorige eeuw bleek het gebouw te klein en zijn ook twee nabij gelegen locaties betrokken bij de activiteiten van de Rijksakademie.

In 1992 is de Rijksakademie verhuisd naar een groter gebouw aan de Sarphatistraat 470, in Amsterdam. Het Rijksmonument, de Kavallerie-Kazerne, is door architect Koen van Velsen verbouwd. In de voormalige stallen zijn de technische werkplaatsen ondergebracht. Op de hoger gelegen verdiepingen en in de naastgelegen manege bevinden zich de ateliers. Op het binnenplein zijn in twee nieuwbouwtorens onder meer de collecties, bibliotheek, kunstenaarsdocumentatie, projectruimten en kantoren gehuisvest. De verschillende delen van het gebouw zijn met elkaar verbonden door glazen loopbruggen.

Lees meer over de geschiedenis van het gebouw
Aanzicht Sarphatistraat Aanzicht Sarphatistraat Kavallerie-Kazerne Kavallerie-Kazerne Mieke Van de Voort (RA 04/05), 'De revolutie die niet doorging' Mieke Van de Voort (RA 04/05), 'De revolutie die niet doorging' Centrumgebouw, auditorium Centrumgebouw, auditorium Luchtfoto door Peter Elenbaas Luchtfoto door Peter Elenbaas Aanzicht Mauritskade Aanzicht Mauritskade