Pierre Houcmant (1953-2019)

The Rijksakademie regrets to announce that artist/photographer Pierre Houcmant passed away on Sunday 18 August.

Pierre Houcmant, born in Pepinster (BE) in 1953, studied in the seventies at the L'école supérieure des arts Saint-Luc de Liège.

In 1987 he started his residency at the Rijksakademie.

In the early 1990s, he became interested in the image of the body, which he fragmented. At the same time, he produced a series of 50 portraits of Belgium writers, assembled under the title Faces of the Written Word.These portraits have been the subject of exhibitions and a book, published under the same title.

Shiu Jin (1975-2019)

We are saddened by the news that on Friday 16 august 2019 artist Shiu Jin and his partner Joungmin Yi have passed away.

Shiu Jin was resident at the Rijksakademie in 2011 and 2012. In addition to his practice as an individual artist, he was founding member of Okin Collective, a three-member artist collective founded in 2009. Okin Collective focused its work on social issues
associated with urban development in South Korea.

Shiu Jin’s individual work began with scattered words or sentences written in his notebook. They seemed to trace daily life, but unlike a diary the words didn’t have a distinct relation, nor do they followed linear time. When these ‘performative fragments’ were shaped into an imaginary narrative, they became an episode. In this process of conversion through experimental arrangements – creating drawings, photography, film or installations – he found a way to express the variable links between his words and his work.

Our hearts are with their families and friends.
 
(Former) residents, advisors and staff of the Rijksakademie.
 

Call for applications Masterclass Art Mediation RijksakademieOPEN 2019

De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam is op zoek naar kandidaten voor de zevende editie van de Masterclass Art Mediation die dit jaar in het Engels gehouden zal worden.

Art Mediation is een actieve vorm van bemiddeling tussen kunstwerk en publiek, een benadering waarin een open dialoog met het publiek centraal staat in plaats van het 'top-down' doorgeven van informatie.

Art mediators zijn 'bemiddelaars' tussen de beschouwer en het kunstwerk. Ze beschikken over de nodige inhoudelijke kennis en kunnen de beste techniek inzetten ten behoeve van verdieping van de bezoekerservaring.

Rijksakademie van beeldende kunsten
Het internationale artist-in-residency programma van de Rijksakademie is een unieke omgeving voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunstpraktijk. Residents van de Rijksakademie krijgen twee jaar de tijd, ruimte en middelen om hun werk te ontwikkelen met steun van nationale en internationale advisors die hen helpen hun horizon te verbreden. De werkplaatsen (waaronder keramiek, chemie/kunststof, elektronica, audiovisueel, print, metaal en hout) en de collaboratieve aanpak van de technisch specialisten stellen kunstenaars in staat om nieuwe manieren van werken te testen en om innovatieve en interdisciplinaire manieren van kunst maken te ontwikkelen.  
Jaarlijks vindt RijksakademieOPEN (21-24 november 2019) plaats: alle ateliers, projectruimten en technische werkplaatsen worden opengesteld voor het publiek, dat de primeur krijgt van werk dat later wereldwijd terug te zien is in toonaangevende collecties, tentoonstellingen en biënnales

Masterclass Art Mediation
Na zes succesvolle edities, organiseert de Rijksakademie wederom een Masterclass Art Mediation. In de Masterclass wordt aandacht besteed zowel aan verschillende technieken van Art Mediation, als ook aan de kunstenaarspraktijk en de werkwijze van de Rijksakademie. De Masterclass bestaat uit acht volle dagen waarin deelnemers zich innovatieve Art Mediation technieken eigen maken, deze met elkaar trainen en hun eigen publieksactiviteiten formulieren. Kennisuitwisseling en verdieping zijn een belangrijk onderdeel van de masterclass.
Onderscheidend aan deze Masterclass is de persoonlijke interactie met de kunstenaars. De art mediators ontwikkelen hun kennis en methodes mede door in gesprek te gaan met de makers.
Bij een succesvolle afsluiting van de Masterclass wordt de deelnemer uitgenodigd de ontwikkelde publieksactiviteiten uit te voeren tijdens het weekend van RijksakademieOPEN 2019. Voor het uitvoeren van deze activiteiten is een vergoeding beschikbaar (€ 35 excl. BTW per activiteit).

Wat wij bieden:
• Een uitgebreid programma met bijdragen van experts uit het veld van Art Mediation en publieksbegeleiding waarin verschillende theorieën en technieken uitgebreid worden behandeld en geoefend;
• Persoonlijke begeleiding en coaching in je ontwikkeling als Art Mediator;
• Verdieping in talentontwikkeling en kunstenaarspraktijk door o.a. Martijntje Hallmann (hoofd Rijksakademie Residency) en de technische specialisten van de Rijksakademie;
• Een exclusief 'kijkje in de keuken' van de Rijksakademie: je bezoekt de Rijksakademie in de fase voorafgaand aan RijksakademieOPEN en verdiept je in het werk van de resident kunstenaars, ontmoet hen en neemt kennis van hoe er binnen de Rijksakademie wordt gewerkt;
• Je ontwikkelt publieksactiviteiten;
• Speciale preview van RijksakademieOPEN;
• Toegang tot een internationaal netwerk van hedendaagse kunst professionals;
• Bij succesvolle afronding van de Masterclass, zet je de opgedane kennis in voor het publiek tijdens RijksakademieOPEN;
• Een vergoeding per uitgevoerde rondleiding/publieksactiviteit (€ 35 excl. BTW per activiteit).

Nota bene: dit jaar vindt de Art Mediation workshop in het Engels plaats! Rondleidingen kunnen wel of in het Engels of Nederlands gegeven worden.

Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze, beginnende Art Mediators, die:
• Enige ervaring hebben met rondleiden of het uitvoeren van publieksgerichte activiteiten;
• Kennis hebben van hedendaagse kunst en interesse hebben in de praktijk van hedendaagse kunstenaars;
• Goede communicatieve vaardigheden hebben (Nederlands/Engels);
• Beschikbaar zijn op 21 t/m 24 november (RijksakademieOPEN) en op 8 dagen in oktober en november (data n.t.b.).

Kosten:
Kosten voor deelname aan de Masterclass (inclusief alle lezingen en workshops, lunch en koffie, lidmaatschap van de Rijksakademie bibliotheek en twee toegangskaarten voor RijksakademieOPEN) zijn € 500,00 te voldoen voor aanvang van de Masterclass.

Als je interesse hebt, stuur vóór 25 augustus een korte motivatie en CV naar Virág Szentkirályi. Maximaal 8 kandidaten kunnen aan de masterclass deelnemen. Een persoonlijk gesprek kan deel uit maken van de selectie.

Rijksakademie van beeldende kunsten maakt kunstenaars voor 2020-2021 bekend

Julian Abraham Togar (ID)
Daniel Aguilar Ruvalcaba (MX)
Razia Barsatie (SR/NL)
Verena Blok (NL)
Simnikiwe Buhlungu (ZA)
Ali Eyal (IQ)
Robert Glas (NL)
Saemundur Thor Helgason (IS/NL)
Hannah Dawn Henderson (GB/NL)
Penelope Koliopoulou (GR)
Wouter van der Laan (NL)
Sungeun Lee (KR)
Tessa Mars (HT)
Polina Medvedeva (NL/RU)
Claudia Pagès Rabal (ES)
Hend Samir (EG)
Ratu Saraswati (ID)
Silke Schönfeld (DE)
Tomasz Skibicki (PL/NL)
Takanori Suzuki (JP)
Anh Tran (NZ/VN)
Werker Collective (NL/ES)

De kunstenaarsgemeenschap van de Rijksakademie is een unieke ecologie, die zeer internationaal, multidisciplinair, experimenteel en kritisch geëngageerd is. Kunstenaars worden op de Rijksakademie ondersteund met een studio, een stipendium, en door een breed scala aan artistieke en technische advisors, waaronder kunstenaars, curatoren en denkers. Ze hebben toegang tot goed geoutilleerde werkplaatsen, een bibliotheek en een discursief programma.

Uit de 2150 aanmeldingen zijn 23 kunstenaars geselecteerd voor de residency 2020. De helft van de kunstenaars is Nederlands of woont in Nederland en de andere helft is internationaal. Praktijken variëren van schilderen, sculpturen en installaties tot film, video, geluid, digitaal, virtual reality, social, performance en publishing.

De jury bestond uit Rijksakademie advisors en professionals uit het hedendaagse kunstveld, waaronder Mounira Al Solh, Sepake Angiama, Rossella Biscotti, Ansuya Blom, Stéphane Calais, Xinyi Cheng, Isabelle Cornaro, Ade Darmawan, Yael Davids, Femke Herregraven, Aernout Mik, Melvin Moti, Gabi Ngcobo, Wendelien van Oldenborgh, Emily Pethick, Sawang Yawnghwe en Tirdad Zolghadr.

"De Rijksakademie ondersteunt kunstenaars die zichzelf willen uitdagen en die willen onderzoeken wat kunst vandaag de dag in de wereld kan zijn en doen. Na een uitgebreid selectieproces, zijn we heel blij dat we zo'n gevarieerde groep nieuwe kunstenaars kunnen verwelkomen. Ieder van hen maakte indruk op ons met actieve en relevante praktijken, met inventieve, onafhankelijke werkwijzen en met hun moed en toewijding om risico's te nemen en te experimenteren. Deze kunstenaars daagden ons uit om de transformatieve kracht van kunst te blijven overdenken," aldus Emily Pethick, directeur van de Rijksakademie.

Melvin Moti, jurylid en advisor van de Rijksakademie: "Het juryproces geeft inzicht in wat kunstenaars momenteel denken en doen, wat ze op hun radar hebben en wat actuele tendensen en onderwerpen zijn. Het geeft een heel duidelijk overzicht van wat er op dit moment in de lucht hangt, op sociaal, politiek en artistiek vlak. Het enorme aantal aanmeldingen stelt de Rijksakademie in staat om voortdurend te herontdekken wat kunstenaars nodig hebben en hoe het instituut hun praktijk het beste kan faciliteren en uitdagen. Elk jaar verschilt de groep enigszins van de vorige, en elk jaar vindt de Rijksakademie zich in een nieuwe kunstenaarsgemeenschap die haar constant in beweging houdt."

_____________________________________________
 
NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Felten (communicatie), via communicatie@rijksakademie.nl of 020 5270341.
 
 


 
 

Launch 'Bodies in Resistance and Rebellion in times of War and Death'


----------------------------------------------------

Rijksakademie Resident Aldo Esparza Ramos presents "Bodies in Resistance and Rebellion in times of War and Death"


Thursday 20 June 2019
17:00 - 19:00, doors open at 16:45
Rijksakademie Reading Room

Admission is free, reserve your seat here

This event is part of the Rijksakademie Public Programme and was initiated by Rijksakademie resident artist Aldo Esparza Ramos and Teresa Maria Diaz Nerio.

----------------------------------------------------
 
Inspired by and in conversation with dialogical and decolonial methodologies and feminist and indigenous epistemologies, Other Practices of knowledge(s) as a collaborative and autonomous publishing praxis also constitutes an example of epistemic freedom within (and despite of) colonial patriarchal academia (Icaza 2018). The IV volume of this publication-praxis titled Bodies in Resistance and Rebellion in times of War and Death is been launched in different venues across Germany and the Netherlands. The volume features contributions from indigenous, afro-descendant, mestizo, black, trans, anti-racist feminists academics, activists and artists based in the Americas, the Caribbean and the Netherlands who reflect upon their embodied and enfleshed/encarnada resistance in the margins of academia that provide vocabularies and praxis that highlights ways of cultivating knowledge aiming at overcoming epistemic violence (de Jong et. al. 2018, Motta 2018).

This event is in collaboration with Weaving Realities.
 
About the Speakers
 
Professor Xochitl Leyva
CIESAS, San Cristóbal de las Casas, Chiapas, Mexico.
Xóchitl Leyva Solano is a political activist and academic researcher, who studies power relations and social movements through the lens of political anthropology. Within recent years she dedicated special attention to the indigenous Zapatista-movement, following a collaborative approach with marginalized groups, revealing "otros conocimientos" ('other knowledge') and at the same time questioning language, theories and paradigms of western academia.

Professor Patricia Botero
Patricia Botero has a PhD in Social Sciences, Child and Youth from Universidad de Manizales and CINDE, Colombia. She is teacher and researcher at the Center for Independent Studies and Autonomous Publishing House "Color Tierra". This center and publishing house is a collaborative project that involves Collective Weavings of Universidad de la Tierra, Manizales-Caldas, the South-West Colombian, the Campaign "Pacific Otherwise" is Possible and the Group “Academics Defending the Colombian Pacific, Gaidepac. Her work focuses in narrative research and research processes from the perspective of collective action and decolonization.
 
Dr. Christiane Stephan
Christiane Stephan currently works as post-doctoral researcher at the Department of Geography at the University of Bonn. She is at the same time active as an activist working on topics of women's rights and dignity in various spaces around Germany, Mexico and Kenya. Since the formulation of a topic for her PhD research, she has gained practical experience in doing research not as an "atomized, individualized" researcher but in "co-labor", which since then has been a constant point of reflection, hope and challenge. Using visual methods and various sensory methods, she tries to discover new ways of co-creating and communicating research together with a network of friends, research partners and colleagues. In a new research project, she looks into arts and media "imaginations of the future".
 
Paulina Trejo Mendez
I am a decolonial feminist and artist writing and resisting from my body. I am currently doing a PhD at the International Institute of Social Studies part of Erasmus University Rotterdam, in the Netherlands. My academic work focuses on forms of resistance to the violence of colonility specifically on resistance to epistemicide (erasure of ways of knowing) and to femicide (erasure of racialized-gendered-feminized bodies). It considers these while looking at the politics of knowledge within the field of development studies from a decolonial lens. I am part of Comalli Collective focused on creative projects on art and healing and write on decolonization in my blog https://encounteringdecoloniality.wordpress.com/ and about autonomous health and healing from a feminist perspective in my blog in Spanish https://lacatartica.wordpress.com/
 
About Weaving Realities
Weaving Realities is a collaboration among three artists, namely Teresa Maria Diaz Nerio, Yuchen Li and Aldo Esparza Ramos, who are all based in Amsterdam. The intention is set around the concept of ‘sentipensar’ which is thinking through feeling and also the concept of ‘practical decolonization’ which aims to re-educate us all into a living in harmony with each other and with nature.
With series of public programs, we are re-educating ourselves by bringing other cosmologies into our practices and by founding our thinking in the doing in everyday life.
 

Rijksakademie Public Programme #5 - Miguel A. López

Please join on us on Thursday, May 16 from 19:00- 21:00 for a talk with writer, researcher, and curator Miguel A. López: Dissident Fictions in the Land of Misogyny and Homophobia

Doors open at 18:45, tickets are available here

---

This talk will reflect on diverse practices that create a dialogue between history, memory, and feminist politics in Latin America. Within this context, López will share ideas related to the Museo Travesti del Perú [Transvestite Museum of Peru] in Lima, founded by the late Peruvian philosopher, drag queen and queer activist Giuseppe Campuzano in 2003. The museum, halfway between performance and historical research, proposed a critical reviewing of history from the strategic perspective of a fictional figure Campuzano called the 'androgynous indigenous/mixed-race transvestite'. There, transgender, transvestite, transsexual, intersexual and androgynous figures were posited as the central actors and main political subjects for any construction of a history. In relation to this, López then will speak about TEOR/éTica, a non-profit visual art organization founded in 1999 by artist and curator Virginia Pérez-Ratton. Its mission is to contribute to the research and diffusion of contemporary art practices in Central America and the Caribbean in dialogue with global realities. Their recent curatorial projects of Central American artists who use diverse strategies of self-fashioning and image-making to explore the political representation of gender. The affinities that emerge in their works underscore the fact that art is an important place in which to reclaim the right to self-determination of our names, lives, and bodies.

Miguel A. López (b.1983) is a Peruvian writer, researcher, and co-director and chief curator of TEOR/éTica, a center for exhibitions, research, and publications on Central American and Caribbean contemporary art in San José, Costa Rica. His work investigates collaborative dynamics and transformations in the understanding of and engagement with Latin American politics and feminist re-articulations of art and culture in recent decades.
His texts have been published in journals such as Afterall, Artforum, E-flux Journal, ramona, Art in America, Art Journal, and Manifesta Journal, among others. He has curated Cecilia Vicuña. Seehearing the Enlightened Failure at Witte de With, Rotterdam, 2019; Social Energies/Vital Forces. Natalia Iguiñiz: Art, Activism, Feminism (1994-2018) at the ICPNA, Lima, 2018; Balance and Collapse: Patricia Belli, Works 1986-2016 in TEOR/éTica, San José, and Fundación Ortiz Gurdian, Managua, 2016-2017; Teresa Burga: Structures of Air (with Agustín Pérez Rubio) at MALBA, Buenos Aires, 2015; and the God is queer section for the 31st São Paulo Biennial, 2014, among others. He has recently published the books Ficciones disidentes en la tierra de la misoginia (Dissident Fictions in the Land of Misogyny; Pesopluma, 2019); and The Words of Others: León Ferrari and Rhetoric in Times of War (together with Ruth Estévez and Agustín Diez Fischer, REDCAT and JRP-Ringier, 2017). He is a co-founder of Bisagra, an independent space active in Lima since 2014. In 2016 he was awarded the Independent Vision Curatorial Award, given every two years by Independent Curator International.

This talk is part of the Rijksakademie Public Programme, developed in collaboration with Witte de With, Rotterdam, where Miguel A. López is guest-curator of the Cecilia Vicuña retrospective, opening on 26 May 2019.

Image:
Giuseppe Campuzano, Letanía [Litany], 2012
Digital collage and silkscreen on paper, 50 x 30 cm.
Courtesy Giuseppe Campuzano Archive


 
Giuseppe Campuzano, Letanía [Litany], 2012 Digital collage and silkscreen on paper, 50 x 30 cm. Courtesy Giuseppe Campuzano Archive Giuseppe Campuzano, Letanía [Litany], 2012 Digital collage and silkscreen on paper, 50 x 30 cm. Courtesy Giuseppe Campuzano Archive

Funda Gül Özcan wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

Op 18 april werd tijdens een uitzending van het radioprogramma Opium bekend gemaakt dat Rijksakademie alumna Funda Gül Özcan (RA 16/17) de winnares is van de 12e editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

"Haar installaties laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama's zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend", aldus de jury die unaniem koos voor Funda Gül Özcan.

Haar werk en dat van de andere twee genomineerde kunstenaars Neo Matloga en Lonneke van der Palen is nog tot en met 16 juni te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

Luister de uitzending van Opium hier terug.

Shortlist Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 bekend


Rijksakademie alumni Sander Breure & Witte van Hulzen (RA 16/17) en Femke Herregraven (RA 17/18) zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2019, samen met Esiri Erheriene-Essi en Rory Pilgrim.

Alle genomineerde kunstenaars ontvangen een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren, dat vanaf 19 oktober te zien is in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De uiteindelijke winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Meer informatie
bla

Shortlist Preis der Nationalgalerie 2019

Rijksakademie alumni Pauline Curnier Jardin (RA 15/16) and Katja Novitskova (RA 13/14) are among the four shortlisted artists for the Preis der Nationalgalerie 2019.

Statements from the jury:

Pauline Carnier Jardin convinced the jury with her transgressive artistic practice adopting visual and narrative elements as much from the theatre tradition as from narrative cinema. Her often humorous works are the outcome of an individual approach towards historical situations and the collective repertoire of stories, religious and cultural traditions, and mythologies by transposing them into a contemporary experimental language. The jury was especially drawn to her approach towards gender roles, diversity of identityand queerness*, addressed from the position of a "precarious feminism".

One of the pioneers of an artistic language that became known as 'post internet art', Katja Novitskova convinced the jury with the virtuosity and complexity with which she brings together images of nature and technology. Her immersive sculptural environments address the transformation of organic bodies into digital data and attempt, so to speak, a re-materialization of our extensively virtual world. Capturing the process of transformation, she creates futuristic landscapes and maps of information and exemplifies the growing inadequacy of the division between the real and the virtual.

A joint exhibition of the artists’ work will be shown from August 16, 2019 to January 12, 2020 at Hamburger Bahnhof Berlin. The prizewinner will be chosen on 12 September, the award consists of a solo exhibition with a catalogue at one of the institutions of Berlin’s Nationalgalerie in the fall of 2020.
Pauline Curnier Jardin (photo Karim El Maktafi) Pauline Curnier Jardin (photo Karim El Maktafi) Pauline Curnier Jardin, 'Grotta Profunda Approfundita', 2017, installation-film, installation view, 'Viva Arte Viva, Arsenale, 57th Venice Biennale (photo Daniele Zoiko) Pauline Curnier Jardin, 'Grotta Profunda Approfundita', 2017, installation-film, installation view, 'Viva Arte Viva, Arsenale, 57th Venice Biennale (photo Daniele Zoiko) Katja Novitskova (photo Lutz Leitmann) Katja Novitskova (photo Lutz Leitmann) Katja Novitskova, Pattern of Activation (eyes of the world), 2017, installation, sculpture, sound, various media. From solo exhibition for Estonian Pavilion for the 57th Venice Biennale, 2017. Courtesy of the artist, Kraupa-Tuskany Zeidler, Berlin (photo Anu Vahtra) Katja Novitskova, Pattern of Activation (eyes of the world), 2017, installation, sculpture, sound, various media. From solo exhibition for Estonian Pavilion for the 57th Venice Biennale, 2017. Courtesy of the artist, Kraupa-Tuskany Zeidler, Berlin (photo Anu Vahtra)

Sharjah Biennial 14: Leaving the Echo Chamber

----------------------------------------------------

Sharjah Biennial 14
Leaving the Echo Chamber
7 maart - 10 juni


Programme Opening Week & March Meeting


The 14th edition of the Sharjah Biennial (SB14), Leaving the Echo Chamber, explores the possibilities and purpose of producing art when news is fed by a monopoly of sources, history is increasingly fictionalised, when ideas of ‘society’ are invariably displaced, when borders and beliefs are dictated by cultural, social and political systems.

Curators Zoe Butt, Omar Kholeif and Claire Tancons, who have collaboratively conceived the SB14 theme, present three distinct exhibitions bringing together a range of experiences and works to create a series of provocations about how one might re-negotiate the shape, form, and function of the "echo chamber" of contemporary life, towards a multiplying of the echoes within, such vibration representative of the vast forms of human production —its rituals, beliefs and customs.

Participating Rijksakademie alumni:

Journey Beyond the Arrow
- curated by Zoe Butt -

Anawana Haloba
Meiro Koizumi
Mark Salvatus


Making New Time
- curated by Omar Kholeif -

Otobong Nkanga
Pamela Rosenkranz
Kemang Wa Lehulere


Look for Me All Around You
- curated by Claire Tancons -

Meschac Gaba
Matthew Lutz-Kinoy
 

gepubliceerd op 20-12-2018

Tushar Joag (1966-2018)

We are saddened by the news that on Tuesday 18 December 2018 artist-activist and Rijksakademie alumnus Tushar Joag passed away unexpectedly.

Tushar and his wife Sharmila Samant were both residents at the Rijksakademie in 1998 and 1999. After returning to Mumbai, they founded the artist-led initiative 'Open Circle', one of the first platforms of the Rijksakademie Artists Initiatives Network (RAIN). Open Circle (1999-2008) was an artist collective that sought to engage with contemporary socio-political issues via an integration of theory and practice.

Tushar described himself as a public intervention artist. He founded the Public Work Cells, an organisation that worked “to create works of art that seek to make interventions in the urban space, by designing and producing objects that while being functional and aesthetic bring into focus the various concerns of the immediate situation”.

In recent years he taught at Shiv Nadar University of Arts in Greater Noida, where he and Sharmila set up the Masters of Arts programme.

Over the past few weeks, Tushar had been helping to assemble a forum called Artists Unite, which recently issued a statement signed by 450 painters, writers and filmmakers warning that “democracy is not a majoritarian project to identify enemies and enforce uniformity of language, behaviour and culture”. It added, “Democracy is the celebration of a collective will for peace, of living together with dignity and equality.”

Our hearts are with Sharmila, his children Kattyayani & Kashyap, and his family and friends.


 
Tushar Joag in 2016 (photo www.ficart.org) Tushar Joag in 2016 (photo www.ficart.org)

gepubliceerd op 4-10-2018

Shortlist Future Generation Art Prize 2019

Rijksakademie alumni Monira Al Qadiri (RA 16/17) en Yu Araki (guestresident in 2018) staan op de shortlist van de vijfde editie van de Future Generation Art Prize.

De Future Generation Art Prize is een tweejaarlijkse internationale prijs voor hedendaagse kunst die openstaat voor alle kunstenaars van 35 jaar en jonger, waar ook ter wereld, werkzaam in welke medium dan ook. De kunstenaars op de shortlist krijgen de opdracht om nieuwe werken te maken voor tentoonstellingen in het PinchukArtCentre in Kiev (1 februari - 14 april) en tijdens de Biënnale van Venetië (9 mei - september 2019).

De uitreiking van de Future Generation Art Prize 2019 Award vindt plaats in maart 2019. 

gepubliceerd op 13-3-2018

Nieuwe cultuurvisie: meer middelen voor de Rijksakademie van beeldende kunsten


PERSBERICHT


Gistermiddag heeft de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, haar visie op cultuur gepresenteerd. In haar visie-brief ‘Cultuur in een open samenleving’ staat dat het kabinet extra middelen beschikbaar stelt "voor een select aantal cultuurinstellingen dat een belangrijke rol speelt in talentontwikkeling: de Rijksakademie van beeldende kunsten en de Ateliers. Ook de Tweede Kamer heeft verzocht om aandacht voor deze instellingen, die anders de tijd tot de nieuwe periode niet zouden kunnen overbruggen".

Els van Odijk, directeur Rijksakademie:

"Ik ben ongelofelijk blij dat het kabinet de betekenis van de Rijksakademie onderschrijft en cultuur weer echt op de agenda zet. Dit is een belangrijke stap, 'we mogen weer vooruit'."

De Rijksakademie van beeldende kunsten, bij wet opgericht in 1870, is al bijna 150 jaar succesvol in het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Voor veel alumni leidt een verblijf aan de Rijksakademie tot een internationale doorbraak.*

____________________________________________

NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle Kars (directiesecretariaat), via directie@rijksakademie.nl of 020 5270341.
____________________________________________


* Bekende alumni zijn onder meer George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan en Karel Appel. En meer recent Marijke van Warmerdam en Guido van der Werve. Op de Biënnale van Venetië in 2017 vertegenwoordigden 10 alumni hun land, en toonden in totaal 20 alumni hun werk.

Een belangrijke kracht is de selectie van kunstenaars. Jaarlijks melden ca. 1500 kunstenaars uit ca. 140 landen zich aan voor een residency aan de Rijksakademie. Een onafhankelijke jury selecteert maximaal 25 kunstenaars. De helft van de beschikbare plaatsen is voor Nederlandse kunstenaars.

gepubliceerd op 6-3-2018

Em’kal Eyongakpa ontvangt Henrike Grohs Art Award

Het Goethe Instituut maakte op 6 maart bekend dat Rijksakademie alumnus Em'kal Eyongakpa (RA 13/14) de eerste Henrike Grohs Art Award ontvangt.

De jury stelt: "The jury unanimously awards the inaugural Henrike Grohs Art Award to Em’kal Eyongakpa for his poetic, subtle and subjective approach. His work expresses universal concerns of humanity. The multidisciplinary stance of his practice that includes knowledge derived from science, ethnobotany, magical realism, experimentation and utopia, aptly responds to the core values of the Henrike Grohs Art Award”.

De Henrike Grohs Art Award is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan kunstenaars die in Afrika wonen en werken en werkzaam zijn op het gebied van beeldende kunst. De prijs is een erkenning van de levenslange inspanningen van het voormalige hoofd van het Goethe-Institut in Abidjan, Henrike Grohs, die op 13 maart 2016 om het leven kwam bij een terroristische aanslag in Grand-Bassam, Ivoorkust.

Klaus-Dieter Lehmann, President van het Goethe-Institut: “We have not only lost a highly esteemed and beloved colleague in Henrike Grohs but also a person who carried hope into the world with her beliefs and actions. Therefore, it is of particular importance to link the memory of Henrike Grohs to a viewpoint that reflects her work and desires. This has come to fruition in the prize, as it promotes the cause of Henrike Grohs: To support African creative artists and make a contribution towards international dialogue. I would like to congratulate the first prize winner Em’kal Eyongakpa with whom, after an intensive selection process, the judges have made an excellent choice.”

Juryleden

- Koyo Kouoh (artistiek directeur, RAW Material Company, Dakar)
- Laurence Bonvin (kunstenaar en vertegenwoordiger van de familie Grohs, Berlijn)
- Raphael Chikukwa (hoofdcurator, National Gallery of Zimbabwe, Harare)
- Simon Njami (curator, Parijs)

Meer informatie

Em'kal Eyongakpa
Henrike Grohs Award

 
Em'kal Eyongakpa Em'kal Eyongakpa