Aditya Mandayam (1983-2019)

We are sad to hear that artist Aditya Mandayam has passed away on December 31. Aditya was resident at the Rijksakademie in 2012 and 2013.

Our thoughts are with his family and friends in these difficult times.

(Former) residents, advisors and staff of the Rijksakademie

 
Aditya Mandayam in his installation at RijksakademieOPEN 2013 (photo by Gert Jan van Rooij) Aditya Mandayam in his installation at RijksakademieOPEN 2013 (photo by Gert Jan van Rooij)

Drie nieuwe leden Raad van Toezicht Rijksakademie

In de Raad van Toezicht van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam zijn de afgelopen periode drie nieuwe leden benoemd. Hiermee zijn de verschillende taakgebieden binnen de Rijksakademie ingevuld, waarmee een evenwichtige Raad is gecreëerd.

Constantijn van Oranje-Nassau trad begin dit jaar toe, vervolgens Vinod Subramaniam en recent Bregtje van der Haak. De drie completeren de Raad die verder bestaat uit Chris Buijink (voorzitter), Defne Ayas, Rob Defares en Marlies Rohmer.

Constantijn van Oranje-Nassau is Special Envoy voor TechLeap.NL, voorheen Startup Delta. Hij is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe, en is daarnaast directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen en Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge.

Vinod Subramaniam is sinds 2015 rector magnificus en lid van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn promotie was hij onder meer werkzaam aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen, Duitsland, de Universiteit Twente, en het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam.

Bregtje van der Haak is documentairemaker en journalist. Sinds 1997 maakt zij internationale documentaires voor de VPRO met een bijzondere interesse voor globalisering, verstedelijking en technologische cultuur. Onder meer experimenteert zij sinds 2004 met nieuwe vormen van journalistieke samenwerking en digitale vertelvormen.

------------------------------------------------------------

NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle Kars (directiesecretariaat) via directie@rijksakademie.nl of 020 5270341.
Constantijn van Oranje-Nassau Constantijn van Oranje-Nassau Vinod Subramaniam (foto Jacqueline de Haas) Vinod Subramaniam (foto Jacqueline de Haas) Bregtje van der Haak Bregtje van der Haak

Rijksakademie van beeldende kunsten maakt kunstenaars voor 2020-2021 bekend

Julian Abraham Togar (ID)
Daniel Aguilar Ruvalcaba (MX)
Razia Barsatie (SR/NL)
Verena Blok (NL)
Simnikiwe Buhlungu (ZA)
Ali Eyal (IQ)
Robert Glas (NL)
Saemundur Thor Helgason (IS/NL)
Hannah Dawn Henderson (GB/NL)
Penelope Koliopoulou (GR)
Wouter van der Laan (NL)
Sungeun Lee (KR)
Tessa Mars (HT)
Polina Medvedeva (NL/RU)
Claudia Pagès Rabal (ES)
Hend Samir (EG)
Ratu Saraswati (ID)
Silke Schönfeld (DE)
Tomasz Skibicki (PL/NL)
Takanori Suzuki (JP)
Anh Tran (NZ/VN)
Werker Collective (NL/ES)

De kunstenaarsgemeenschap van de Rijksakademie is een unieke ecologie, die zeer internationaal, multidisciplinair, experimenteel en kritisch geëngageerd is. Kunstenaars worden op de Rijksakademie ondersteund met een studio, een stipendium, en door een breed scala aan artistieke en technische advisors, waaronder kunstenaars, curatoren en denkers. Ze hebben toegang tot goed geoutilleerde werkplaatsen, een bibliotheek en een discursief programma.

Uit de 2150 aanmeldingen zijn 23 kunstenaars geselecteerd voor de residency 2020. De helft van de kunstenaars is Nederlands of woont in Nederland en de andere helft is internationaal. Praktijken variëren van schilderen, sculpturen en installaties tot film, video, geluid, digitaal, virtual reality, social, performance en publishing.

De jury bestond uit Rijksakademie advisors en professionals uit het hedendaagse kunstveld, waaronder Mounira Al Solh, Sepake Angiama, Rossella Biscotti, Ansuya Blom, Stéphane Calais, Xinyi Cheng, Isabelle Cornaro, Ade Darmawan, Yael Davids, Femke Herregraven, Aernout Mik, Melvin Moti, Gabi Ngcobo, Wendelien van Oldenborgh, Emily Pethick, Sawang Yawnghwe en Tirdad Zolghadr.

"De Rijksakademie ondersteunt kunstenaars die zichzelf willen uitdagen en die willen onderzoeken wat kunst vandaag de dag in de wereld kan zijn en doen. Na een uitgebreid selectieproces, zijn we heel blij dat we zo'n gevarieerde groep nieuwe kunstenaars kunnen verwelkomen. Ieder van hen maakte indruk op ons met actieve en relevante praktijken, met inventieve, onafhankelijke werkwijzen en met hun moed en toewijding om risico's te nemen en te experimenteren. Deze kunstenaars daagden ons uit om de transformatieve kracht van kunst te blijven overdenken," aldus Emily Pethick, directeur van de Rijksakademie.

Melvin Moti, jurylid en advisor van de Rijksakademie: "Het juryproces geeft inzicht in wat kunstenaars momenteel denken en doen, wat ze op hun radar hebben en wat actuele tendensen en onderwerpen zijn. Het geeft een heel duidelijk overzicht van wat er op dit moment in de lucht hangt, op sociaal, politiek en artistiek vlak. Het enorme aantal aanmeldingen stelt de Rijksakademie in staat om voortdurend te herontdekken wat kunstenaars nodig hebben en hoe het instituut hun praktijk het beste kan faciliteren en uitdagen. Elk jaar verschilt de groep enigszins van de vorige, en elk jaar vindt de Rijksakademie zich in een nieuwe kunstenaarsgemeenschap die haar constant in beweging houdt."

_____________________________________________
 
NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Felten (communicatie), via communicatie@rijksakademie.nl of 020 5270341.
 
 


 
 

gepubliceerd op 20-12-2018

Tushar Joag (1966-2018)

We are saddened by the news that on Tuesday 18 December 2018 artist-activist and Rijksakademie alumnus Tushar Joag passed away unexpectedly.

Tushar and his wife Sharmila Samant were both residents at the Rijksakademie in 1998 and 1999. After returning to Mumbai, they founded the artist-led initiative 'Open Circle', one of the first platforms of the Rijksakademie Artists Initiatives Network (RAIN). Open Circle (1999-2008) was an artist collective that sought to engage with contemporary socio-political issues via an integration of theory and practice.

Tushar described himself as a public intervention artist. He founded the Public Work Cells, an organisation that worked “to create works of art that seek to make interventions in the urban space, by designing and producing objects that while being functional and aesthetic bring into focus the various concerns of the immediate situation”.

In recent years he taught at Shiv Nadar University of Arts in Greater Noida, where he and Sharmila set up the Masters of Arts programme.

Over the past few weeks, Tushar had been helping to assemble a forum called Artists Unite, which recently issued a statement signed by 450 painters, writers and filmmakers warning that “democracy is not a majoritarian project to identify enemies and enforce uniformity of language, behaviour and culture”. It added, “Democracy is the celebration of a collective will for peace, of living together with dignity and equality.”

Our hearts are with Sharmila, his children Kattyayani & Kashyap, and his family and friends.


 
Tushar Joag in 2016 (photo www.ficart.org) Tushar Joag in 2016 (photo www.ficart.org)

gepubliceerd op 4-10-2018

Shortlist Future Generation Art Prize 2019

Rijksakademie alumni Monira Al Qadiri (RA 16/17) en Yu Araki (guestresident in 2018) staan op de shortlist van de vijfde editie van de Future Generation Art Prize.

De Future Generation Art Prize is een tweejaarlijkse internationale prijs voor hedendaagse kunst die openstaat voor alle kunstenaars van 35 jaar en jonger, waar ook ter wereld, werkzaam in welke medium dan ook. De kunstenaars op de shortlist krijgen de opdracht om nieuwe werken te maken voor tentoonstellingen in het PinchukArtCentre in Kiev (1 februari - 14 april) en tijdens de Biënnale van Venetië (9 mei - september 2019).

De uitreiking van de Future Generation Art Prize 2019 Award vindt plaats in maart 2019. 

gepubliceerd op 13-3-2018

Nieuwe cultuurvisie: meer middelen voor de Rijksakademie van beeldende kunsten


PERSBERICHT


Gistermiddag heeft de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, haar visie op cultuur gepresenteerd. In haar visie-brief ‘Cultuur in een open samenleving’ staat dat het kabinet extra middelen beschikbaar stelt "voor een select aantal cultuurinstellingen dat een belangrijke rol speelt in talentontwikkeling: de Rijksakademie van beeldende kunsten en de Ateliers. Ook de Tweede Kamer heeft verzocht om aandacht voor deze instellingen, die anders de tijd tot de nieuwe periode niet zouden kunnen overbruggen".

Els van Odijk, directeur Rijksakademie:

"Ik ben ongelofelijk blij dat het kabinet de betekenis van de Rijksakademie onderschrijft en cultuur weer echt op de agenda zet. Dit is een belangrijke stap, 'we mogen weer vooruit'."

De Rijksakademie van beeldende kunsten, bij wet opgericht in 1870, is al bijna 150 jaar succesvol in het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Voor veel alumni leidt een verblijf aan de Rijksakademie tot een internationale doorbraak.*

____________________________________________

NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle Kars (directiesecretariaat), via directie@rijksakademie.nl of 020 5270341.
____________________________________________


* Bekende alumni zijn onder meer George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan en Karel Appel. En meer recent Marijke van Warmerdam en Guido van der Werve. Op de Biënnale van Venetië in 2017 vertegenwoordigden 10 alumni hun land, en toonden in totaal 20 alumni hun werk.

Een belangrijke kracht is de selectie van kunstenaars. Jaarlijks melden ca. 1500 kunstenaars uit ca. 140 landen zich aan voor een residency aan de Rijksakademie. Een onafhankelijke jury selecteert maximaal 25 kunstenaars. De helft van de beschikbare plaatsen is voor Nederlandse kunstenaars.

gepubliceerd op 6-3-2018

Em’kal Eyongakpa ontvangt Henrike Grohs Art Award

Het Goethe Instituut maakte op 6 maart bekend dat Rijksakademie alumnus Em'kal Eyongakpa (RA 13/14) de eerste Henrike Grohs Art Award ontvangt.

De jury stelt: "The jury unanimously awards the inaugural Henrike Grohs Art Award to Em’kal Eyongakpa for his poetic, subtle and subjective approach. His work expresses universal concerns of humanity. The multidisciplinary stance of his practice that includes knowledge derived from science, ethnobotany, magical realism, experimentation and utopia, aptly responds to the core values of the Henrike Grohs Art Award”.

De Henrike Grohs Art Award is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan kunstenaars die in Afrika wonen en werken en werkzaam zijn op het gebied van beeldende kunst. De prijs is een erkenning van de levenslange inspanningen van het voormalige hoofd van het Goethe-Institut in Abidjan, Henrike Grohs, die op 13 maart 2016 om het leven kwam bij een terroristische aanslag in Grand-Bassam, Ivoorkust.

Klaus-Dieter Lehmann, President van het Goethe-Institut: “We have not only lost a highly esteemed and beloved colleague in Henrike Grohs but also a person who carried hope into the world with her beliefs and actions. Therefore, it is of particular importance to link the memory of Henrike Grohs to a viewpoint that reflects her work and desires. This has come to fruition in the prize, as it promotes the cause of Henrike Grohs: To support African creative artists and make a contribution towards international dialogue. I would like to congratulate the first prize winner Em’kal Eyongakpa with whom, after an intensive selection process, the judges have made an excellent choice.”

Juryleden

- Koyo Kouoh (artistiek directeur, RAW Material Company, Dakar)
- Laurence Bonvin (kunstenaar en vertegenwoordiger van de familie Grohs, Berlijn)
- Raphael Chikukwa (hoofdcurator, National Gallery of Zimbabwe, Harare)
- Simon Njami (curator, Parijs)

Meer informatie

Em'kal Eyongakpa
Henrike Grohs Award

 
Em'kal Eyongakpa Em'kal Eyongakpa