Call for applications Masterclass Art Mediation RijksakademieOPEN 2019

De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam is op zoek naar kandidaten voor de zevende editie van de Masterclass Art Mediation die dit jaar in het Engels gehouden zal worden.

Art Mediation is een actieve vorm van bemiddeling tussen kunstwerk en publiek, een benadering waarin een open dialoog met het publiek centraal staat in plaats van het 'top-down' doorgeven van informatie.

Art mediators zijn 'bemiddelaars' tussen de beschouwer en het kunstwerk. Ze beschikken over de nodige inhoudelijke kennis en kunnen de beste techniek inzetten ten behoeve van verdieping van de bezoekerservaring.

Rijksakademie van beeldende kunsten
Het internationale artist-in-residency programma van de Rijksakademie is een unieke omgeving voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunstpraktijk. Residents van de Rijksakademie krijgen twee jaar de tijd, ruimte en middelen om hun werk te ontwikkelen met steun van nationale en internationale advisors die hen helpen hun horizon te verbreden. De werkplaatsen (waaronder keramiek, chemie/kunststof, elektronica, audiovisueel, print, metaal en hout) en de collaboratieve aanpak van de technisch specialisten stellen kunstenaars in staat om nieuwe manieren van werken te testen en om innovatieve en interdisciplinaire manieren van kunst maken te ontwikkelen.  
Jaarlijks vindt RijksakademieOPEN (21-24 november 2019) plaats: alle ateliers, projectruimten en technische werkplaatsen worden opengesteld voor het publiek, dat de primeur krijgt van werk dat later wereldwijd terug te zien is in toonaangevende collecties, tentoonstellingen en biënnales

Masterclass Art Mediation
Na zes succesvolle edities, organiseert de Rijksakademie wederom een Masterclass Art Mediation. In de Masterclass wordt aandacht besteed zowel aan verschillende technieken van Art Mediation, als ook aan de kunstenaarspraktijk en de werkwijze van de Rijksakademie. De Masterclass bestaat uit acht volle dagen waarin deelnemers zich innovatieve Art Mediation technieken eigen maken, deze met elkaar trainen en hun eigen publieksactiviteiten formulieren. Kennisuitwisseling en verdieping zijn een belangrijk onderdeel van de masterclass.
Onderscheidend aan deze Masterclass is de persoonlijke interactie met de kunstenaars. De art mediators ontwikkelen hun kennis en methodes mede door in gesprek te gaan met de makers.
Bij een succesvolle afsluiting van de Masterclass wordt de deelnemer uitgenodigd de ontwikkelde publieksactiviteiten uit te voeren tijdens het weekend van RijksakademieOPEN 2019. Voor het uitvoeren van deze activiteiten is een vergoeding beschikbaar (€ 35 excl. BTW per activiteit).

Wat wij bieden:
• Een uitgebreid programma met bijdragen van experts uit het veld van Art Mediation en publieksbegeleiding waarin verschillende theorieën en technieken uitgebreid worden behandeld en geoefend;
• Persoonlijke begeleiding en coaching in je ontwikkeling als Art Mediator;
• Verdieping in talentontwikkeling en kunstenaarspraktijk door o.a. Martijntje Hallmann (hoofd Rijksakademie Residency) en de technische specialisten van de Rijksakademie;
• Een exclusief 'kijkje in de keuken' van de Rijksakademie: je bezoekt de Rijksakademie in de fase voorafgaand aan RijksakademieOPEN en verdiept je in het werk van de resident kunstenaars, ontmoet hen en neemt kennis van hoe er binnen de Rijksakademie wordt gewerkt;
• Je ontwikkelt publieksactiviteiten;
• Speciale preview van RijksakademieOPEN;
• Toegang tot een internationaal netwerk van hedendaagse kunst professionals;
• Bij succesvolle afronding van de Masterclass, zet je de opgedane kennis in voor het publiek tijdens RijksakademieOPEN;
• Een vergoeding per uitgevoerde rondleiding/publieksactiviteit (€ 35 excl. BTW per activiteit).

Nota bene: dit jaar vindt de Art Mediation workshop in het Engels plaats! Rondleidingen kunnen wel of in het Engels of Nederlands gegeven worden.

Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze, beginnende Art Mediators, die:
• Enige ervaring hebben met rondleiden of het uitvoeren van publieksgerichte activiteiten;
• Kennis hebben van hedendaagse kunst en interesse hebben in de praktijk van hedendaagse kunstenaars;
• Goede communicatieve vaardigheden hebben (Nederlands/Engels);
• Beschikbaar zijn op 21 t/m 24 november (RijksakademieOPEN) en op 8 dagen in oktober en november (data n.t.b.).

Kosten:
Kosten voor deelname aan de Masterclass (inclusief alle lezingen en workshops, lunch en koffie, lidmaatschap van de Rijksakademie bibliotheek en twee toegangskaarten voor RijksakademieOPEN) zijn € 500,00 te voldoen voor aanvang van de Masterclass.

Als je interesse hebt, stuur vóór 25 augustus een korte motivatie en CV naar Virág Szentkirályi. Maximaal 8 kandidaten kunnen aan de masterclass deelnemen. Een persoonlijk gesprek kan deel uit maken van de selectie.