gepubliceerd op 14-9-2018

Cultuurminister Van Engelshoven reikt Koninklijke Onderscheiding uit aan Els van Odijk

___________________________________

Els van Odijk ontving gisteren de Koninklijke Onderscheiding 'Officier in de Orde van Oranje Nassau' uit handen van de Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven.

Van Engelshoven verzorgde de openingsspeech op het evenement in de Amsterdamse Tolhuistuin, waar Els van Odijk officieel afscheid nam als algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten.

Minister Van Engelshoven bracht hulde aan de ruim dertig jaar durende carrière van Els van Odijk aan de Rijksakademie, een wereldwijd bekende plek waar talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland zich verder kunnen ontwikkelen. Van Engelshoven ging in op haar lange betrokkenheid bij de Nederlandse en internationale kunstwereld. Van Odijk heeft een belangrijk hoofdstuk van haar leven aan de Rijksakademie geschreven, aldus de Minister. “Een hoofdstuk dat niet alleen onderdeel is van haar boek, maar van velen in de Nederlandse en internationale kunstwereld”.
Ze benadrukte verder een “onmisbare karaktereigenschap” die Van Odijk nodig heeft gehad: “volharding, de drang om door te blijven gaan”, ongeacht de schijnbare obstakels en uitdagingen.

De Rijksakademie sprak dank uit aan Els van Odijk in een speech van Chris Buijink, voorzitter van de Raad van Toezicht.

Sinds 1 september jl. is Emily Pethick algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

-------------
 
NOOT VOOR REDACTIE

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een internationaal residency-programma in Amsterdam en richt zich op het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Opkomende kunstenaars uit Nederland en de rest van de wereld krijgen een platform voor verdere ontwikkeling en verdieping van hun werk. Ook presentatie van het werk en aansluiting op het internationale netwerk maken deel uit van het tweejarige residency-programma. Voor veel oud-residents heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.

-------------

NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Felten (communicatie), via communicatie@rijksakademie.nl of 020 5270341
Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven en scheidend algemeen directeur van de Rijksakademie, Els van Odijk (foto Roy Taylor) Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven en scheidend algemeen directeur van de Rijksakademie, Els van Odijk (foto Roy Taylor)