gepubliceerd op 10-3-2017

Jennifer Tee in het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum is tot en met 21 mei het werk Tulip Palepai, navigating the river of the world van alumna Jennifer Tee (RA 00/01) te zien. Het werk bestaat uit 100.000 gedroogde tulpenblaadjes en is afgeleid van de traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra. Jennifer Tee ontwierp het kunstwerk in opdracht van de Noord/Zuidlijn voor de nieuwe entreehal van de metro van het Centraal Station, waar vanaf 2018 een reproductie te zien zal zijn. 

In het ontwerp komen twee elementen samen: de tulp, het wereldberoemde Nederlandse icoon en de palepai, grote geweven doeken uit het zuiden van Sumatra met de voorstelling van een schip. Het schip herbergt symbolen en elementen uit de (recente) Amsterdamse geschiedenis: historische lantaarns van het Damrak, stationsklokken van Cuypers, de Noord/Zuidlijn als levensbaan, de Amsterdamse leeuw.

Over de totstandkoming van het werk maakte Lisa Broerstra de documentaire Jennifer Tee - Leaving Limbo, die hier te zien is.


 
In juni 2016 werd 'Tulip Palepai' in een proefopstelling in Projectruinte Zuid op de Rijksakademie getoond aan de pers en de kunstwereld In juni 2016 werd 'Tulip Palepai' in een proefopstelling in Projectruinte Zuid op de Rijksakademie getoond aan de pers en de kunstwereld