Rijksakademie van beeldende kunsten maakt kunstenaars voor 2020-2021 bekend

Julian Abraham Togar (ID)
Daniel Aguilar Ruvalcaba (MX)
Razia Barsatie (SR/NL)
Verena Blok (NL)
Simnikiwe Buhlungu (ZA)
Ali Eyal (IQ)
Robert Glas (NL)
Saemundur Thor Helgason (IS/NL)
Hannah Dawn Henderson (GB/NL)
Penelope Koliopoulou (GR)
Wouter van der Laan (NL)
Sungeun Lee (KR)
Tessa Mars (HT)
Polina Medvedeva (NL/RU)
Claudia Pagès Rabal (ES)
Hend Samir (EG)
Ratu Saraswati (ID)
Silke Schönfeld (DE)
Tomasz Skibicki (PL/NL)
Takanori Suzuki (JP)
Anh Tran (NZ/VN)
Werker Collective (NL/ES)

De kunstenaarsgemeenschap van de Rijksakademie is een unieke ecologie, die zeer internationaal, multidisciplinair, experimenteel en kritisch geëngageerd is. Kunstenaars worden op de Rijksakademie ondersteund met een studio, een stipendium, en door een breed scala aan artistieke en technische advisors, waaronder kunstenaars, curatoren en denkers. Ze hebben toegang tot goed geoutilleerde werkplaatsen, een bibliotheek en een discursief programma.

Uit de 2150 aanmeldingen zijn 23 kunstenaars geselecteerd voor de residency 2020. De helft van de kunstenaars is Nederlands of woont in Nederland en de andere helft is internationaal. Praktijken variëren van schilderen, sculpturen en installaties tot film, video, geluid, digitaal, virtual reality, social, performance en publishing.

De jury bestond uit Rijksakademie advisors en professionals uit het hedendaagse kunstveld, waaronder Mounira Al Solh, Sepake Angiama, Rossella Biscotti, Ansuya Blom, Stéphane Calais, Xinyi Cheng, Isabelle Cornaro, Ade Darmawan, Yael Davids, Femke Herregraven, Aernout Mik, Melvin Moti, Gabi Ngcobo, Wendelien van Oldenborgh, Emily Pethick, Sawang Yawnghwe en Tirdad Zolghadr.

"De Rijksakademie ondersteunt kunstenaars die zichzelf willen uitdagen en die willen onderzoeken wat kunst vandaag de dag in de wereld kan zijn en doen. Na een uitgebreid selectieproces, zijn we heel blij dat we zo'n gevarieerde groep nieuwe kunstenaars kunnen verwelkomen. Ieder van hen maakte indruk op ons met actieve en relevante praktijken, met inventieve, onafhankelijke werkwijzen en met hun moed en toewijding om risico's te nemen en te experimenteren. Deze kunstenaars daagden ons uit om de transformatieve kracht van kunst te blijven overdenken," aldus Emily Pethick, directeur van de Rijksakademie.

Melvin Moti, jurylid en advisor van de Rijksakademie: "Het juryproces geeft inzicht in wat kunstenaars momenteel denken en doen, wat ze op hun radar hebben en wat actuele tendensen en onderwerpen zijn. Het geeft een heel duidelijk overzicht van wat er op dit moment in de lucht hangt, op sociaal, politiek en artistiek vlak. Het enorme aantal aanmeldingen stelt de Rijksakademie in staat om voortdurend te herontdekken wat kunstenaars nodig hebben en hoe het instituut hun praktijk het beste kan faciliteren en uitdagen. Elk jaar verschilt de groep enigszins van de vorige, en elk jaar vindt de Rijksakademie zich in een nieuwe kunstenaarsgemeenschap die haar constant in beweging houdt."

_____________________________________________
 
NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie)
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Felten (communicatie), via communicatie@rijksakademie.nl of 020 5270341.