Vacature - Communicatie Medewerker

De Rijksakademie van beeldende kunsten zoekt een creatieve, enthousiaste en praktisch ingestelde communicatie specialist die gaat bijdragen aan een grotere zichtbaarheid en toegankelijkheid van de Rijksakademie.

De Rijksakademie viert in 2020 haar 150ste verjaardag. Een mijlpaal in de geschiedenis van de beeldende kunst. Want wie kent niet Mondriaan, Constant, Appel of van latere datum Marijke van Warmerdam, Folkert de Jong, Jennifer Tee en Fiona Tan. In het internationale residency programma werken kunstenaars onder de meest optimale omstandigheden aan onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. Het zijn kunstenaars met verschillende achtergronden en nationaliteiten, die op een keerpunt staan in hun artistieke carrière. De Rijksakademie biedt hen intensieve coaching en begeleiding en toegang tot een uitgebreid pakket aan technische faciliteiten. Een unieke gemeenschap in de voorhoede van de beeldende kunst, die een belangrijke bijdrage levert aan het culturele veld binnen en buiten onze landsgrenzen. Kunstenaars zien we terug in verschillende rollen op gevestigde podia zoals galeries, kunstenaarscollectieven en initiatieven, academies, collecties en tentoonstellingen wereldwijd.

De Rijksakademie wil haar rol in het culturele veld vergroten en haar belang beter zichtbaar maken aan het publiek.

Als communicatie medewerker ontwikkel je strategieën en uitingen voor de Rijksakademie; het internationale residency programma en de jaarlijkse Rijksakademie Open Studios. De uitdaging is om het onderzoek en experiment van kunstenaars op een intelligente en toegankelijke manier te vertalen naar belangwekkende communicatie producten. Hoe breng je de kunstenaarspraktijk, mensen en processen op interessante wijze in beeld. We zijn al begonnen met een traject voor een nieuwe visuele identiteit en website. Hierin zul je een belangrijke rol spelen, evenals in de projecten en activiteiten rondom het speciale 150ste verjaardag jaar in 2020.

We willen ons team versterken met een communicatie specialist die:
- zich bij alles eerst afvraagt wat we waarom voor wie doen en welke communicatievormen daar het beste bij passen;
- houdt van schrijven, veel schrijven en als het moet soms ook snel produceren, van kunstenaarsteksten tot jaarverslag, van website-item tot nieuwsbrief;
een goed gevoel heeft voor zowel individueel maatwerk als het grotere verhaal;
- thuis is in zowel print, sociale als online media en begrijpt dat al deze verschillende kanalen om verschillende benaderingen vraagt;
- de ingezette vernieuwing van de website verder kan brengen, inclusief het ontwikkelen en schrijven van content daarvoor;
- een bijdrage levert aan het mailingbestand van de Rijksakademie.

Belangrijke competenties voor deze functie zijn:
- sterke mondelinge, schriftelijke en redactionele vaardigheden, in het Nederlands en Engels;
- een bewezen track record van inventieve communicatieplannen en uitingen;
- ruime ervaring met het schrijven van nieuwsbrieven, presentaties en kunst gerelateerde teksten;
- ervaring met het beheer van social media kanalen en het ontwikkelen en (her)schrijven van online content inclusief (bewegend) beeld.

En op persoonlijk vlak:
- creatieve denker en een goede communicator
zelfstandige teamplayer;
- gestructureerd binnen een divers takenpakket met verschillende deadlines;
- hoog kwaliteitsgevoel en oog voor detail;
- flexibel, snel kunnen anticiperen en accelereren;
- overal bovenop willen zitten en spin in het web zijn.

Positie in de organisatie
De Communicatie Medewerker werkt nauw samen met het directieteam, bestaande uit de algemeen directeur, directeur Strategy & Development en het Hoofd Residency. Daarnaast zul je veel samenwerken met onze collega, die verantwoordelijk is voor het monitoren van alumni en residency documentatie, met de technisch advisors van de AV-afdeling en met externe specialisten, zoals de grafisch ontwerpers, website bouwer en social media specialist. Last but not least vormen de deelnemende kunstenaars in het residency programma een belangrijke groep waar je je op richt en waar je mee werkt.

Werktijden en salaris
Dit is een functie voor 24-32 uur per week en een arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie voor een jaar aangegaan. Na het eerste jaar vindt een evaluatie van de functie plaats en wordt eventuele voortgang van de samenwerking besproken. Salaris indicatie: schaal 9 Museum CAO.

Reageren
Voor vragen over deze functie kun je bellen met Emily Pethick, Algemeen Directeur, 020-5270341. Motivatie + CV kunnen worden gemaild naar sollicitatie@rijksakademie.nl. De uiterste reactie termijn is 10 januari 2020 en het eerste sollicitatiegesprek staat gepland op donderdag 16 januari 2020.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.