De houtwerkplaats is uitgerust met krachtstroommachines voor alle verspanende technieken die voorkomen in de houtbewerking. Er zijn montagetafels, (elektrische) handgereedschappen en luchtdrukgereedschap. Tevens zijn er mogelijkheden voor het snijden van vlakglas en het zagen van kunststof. Met de opkomst van digitale media zijn veel kunstenaars niet bekend met traditionele technieken. Daarom krijgen kunstenaars in het begin van ieder jaar workshops waarin verschillende technieken worden getoond.

Ieder jaar weer zijn er residents in het ambachtelijke geïnteresseerd, die willen werken met het materiaal zelf en zich daar in willen ontwikkelen. Zo als Femmy Otten (RA 11/12) die heel zorgvuldig aan haar gezichten van hout werkte met een hele kleine frees, maar ook belangstelling voor een techniek als gutsen had.
De houtwerkplaats wordt door veel kunstenaars gebruikt voor het presenteren van hun werk, waaronder het maken van sokkels, muren en lijsten. Voor de jaarlijkse RijksakademieOPEN worden er overuren gemaakt.

Residents die vaker in de houtwerkplaats werken kunnen zelfstandig met de meeste machines omgaan, maar veiligheid staat voorop. Toen Derk Thijs voor de open studio’s een houten tempel wilde bouwen, werd er niet alleen een kleine kettingzaag aangeschaft, maar ook de bijbehorende veiligheidskleding.