Keramiek
Voor veel kunstenaars aan de Rijksakademie is keramiek bij aanvang een relatief onbekend medium. Aan het begin van het jaar wordt aan nieuwe residents ook altijd getoond wat de vele mogelijkheden zijn. Binnen de afdeling keramiek kan gewerkt worden met aardewerk, steengoed en porselein. Daarnaast is er een gipsstudio. De vele tegeltjes aan de muur zijn stalen van verschillende glazuren, aan de hand hiervan kunnen zelf glazuren samengesteld worden. Naast vier verschillende basisglazuren is er een collectie van 40 kleurende oxides en pigmenten, die samen een bijna oneindig kleurenpalet opleveren.

Soms vormt keramiek een klein onderdeel van een grotere installatie, dan weer zijn er kunstenaars die levensgrote sculpturen maken. De grootste oven van de werkplaats kan tot ruim twee meter hoge sculpturen aan, en is daarmee een van de grootste ovens van Europa. 

De afdeling keramiek werkt veel samen de afdeling grafiek, waardoor objecten bedrukt kunnen worden met keramische transfers.
Het komt ook voor dat kunstenaars keramiek met opzet weer kapot maken, voor bijvoorbeeld een videowerk of performance. Daniel Barroca zocht bijvoorbeeld in 2011 naar een manier om een buste in de oven zo’n temperatuurverloop te geven, dat deze moedwillig zou ontploffen.

Vaak wordt op een vernieuwende manier met traditioneel materiaal gewerkt; voor de Prix de Rome maakten architecten Anouk Vogel en Johan Selbing een maquette van keramiek.