De Rijksakademie van beeldende kunsten is in 1870 bij wet opgericht door Koning Willem III als opvolger van de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten, de Amsterdamse Stads Teekenacademie (18de eeuw) en de Konstkamer (17de eeuw). Kunstenaars als August Allebé, Antoon Derkinderen, Jan Toorop, Berlage, Breitner, Piet Mondriaan, Constant, Karel Appel en vele anderen zijn de huidige resident artists voorgegaan.  


Van klassieke academie naar kunstenaarsresidency
Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is het schoolse model van werken losgelaten en kreeg de Rijksakademie de vorm van een ‘artist residency’; lesprogramma’s zijn losgelaten, klaslokalen omgebouwd tot ateliers en leraren vervangen door ervaren kunstenaars (advisors) die individuele atelierbezoeken afleggen.

Vanaf 1985 heeft de Rijksakademie zich sterk internationaal ontwikkeld, het aantal aanmeldingen is sterk toegenomen, het team van advisors geïnternationaliseerd en werk van alumni is over de hele wereld te zien. Het is inmiddels een mondiaal erkend instituut. 

In de publicatie ‘Er is eene Rijksakademie...’, Uitgeverij Thoth, 1995, wordt de historie van de Rijksakademie uitgebreid beschreven.*


Prix de Rome
De Prix de Rome, de oudste ‘staats’prijs voor beeldende kunst en architectuur in Nederland, is vanaf 1807 tot 2013 door de Rijksakademie van beeldende kunsten en haar voorgangers georganiseerd. In 2012 is in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Prix de Rome overgedragen aan het Mondriaan Fonds.

In de publicatie ‘Prix de Rome MDCCCVIIIMMVIII’, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2008, is de geschiedenis van 200 jaar Prix de Rome beschreven.*

Bibliotheek en Collecties
In de bibliotheek en de collecties is veel terug te vinden van de geschiedenis van de Rijksakademie en van de Prix de Rome. Er is ook een uitgebreide hedendaagse collectie. De bibliotheek is publiek toegankelijk, de collecties op afspraak.

 
* De publicaties zijn beschikbaar in onze bibliotheek.
 
Kavallerie-Kazerne Kavallerie-Kazerne Herenschilderklasse, begin 20e eeuw (foto Noord-Hollands Archief) Herenschilderklasse, begin 20e eeuw (foto Noord-Hollands Archief) Mu Yuming (RA 05/06) in gesprek met Ansuya Blom (foto RT) Mu Yuming (RA 05/06) in gesprek met Ansuya Blom (foto RT) Mieke Van de Voort (RA 04/05), Ab Osterhaus, presentatie, 2007 (foto RT) Mieke Van de Voort (RA 04/05), Ab Osterhaus, presentatie, 2007 (foto RT)