RijksakademieOPEN 2018 zal plaatsvinden op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november. Meer informatie verschijnt begin november op deze pagina.

_____________________________________________________________
 
Terugblik op RijksakademieOPEN 2017

Een jaar lang werken kunstenaars vanuit de hele wereld in de werkplaatsen en studio’s op de Sarphatistraat 470. In het laatste weekend van november laten zij het werk zien waar ze mee bezig zijn geweest, dat kan gaan over experiment of onaf werk maar ook over eindresultaten van een werkproces dat soms het hele jaar in beslag heeft genomen.

Na de officiële opening op donderdag 23 november 2017 opende de Rijksakademie op vrijdag, zaterdag en zondag de deuren voluit open voor belangstellend publiek. Ruim 8.000 belangstellenden uit Amsterdam, Nederland en uit tal van andere landen dwaalden drie dagen lang door de gangen van de Kavallerie-Kazerne, bezochten de verschillende presentaties en lieten zich verrassen, verwonderen of inspireren.

Het radioprogramma OPIUM maakte op vrijdag 24 november een Rijksakademie special met als gasten Martijntje Hallmann, hoofd van de Residency, en Melvin Moti, kunstenaar en begeleider van de Rijksakademie en dit jaar één van de coördinatoren van RijksakadmieOPEN. Alumnus Wouter Venema (RA 14/15) verbleef afgelopen week in de OPIUM residency De Torenkamer. Tijdens de uitzending vertelde hij over zijn werk en over zijn werkperiode aan de Rijksakademie. Presentatrice Andrea van Pol ging voor een reportage langs bij drie huidige residents: Marieke Zwart (tekenen/video/performance), Rutger de Vries (schilderen) en Inge Meijer (film/video). Luister hier alle uitzendingen terug.

Van alle kunstenaars van wie presentaties te zien zijn tijdens RijksakademieOPEN, zijn afbeeldingen van werk met korte toelichtingen te zien in de GUIDE 2017. In deze publicatie die speciaal voor RijksakademieOPEN is gemaakt staat ook een essay van Sohrab Mohebbi, schrijver en curator en begeleider op de Rijksakademie. De publicatie is te koop voor €7,50 in de bibliotheek van de Rijksakademie en online via de boekwinkel. Ook dit jaar heeft Studio Laucke Siebein de vormgeving onder zijn hoede genomen.
_____________________________________________________________

Dank aan sponsoren en begunstigers van de Rijksakademie van beeldende kunsten