Artists for Artists

Sinds we onze eerste resident artists hebben verwelkomd, hebben we honderden opmerkelijke en talentvolle kunstenaars uit de hele wereld samengebracht, die aan de basis staan van nieuwe kunstvormen en -bewegingen. Hierdoor is een betrokken, wereldwijde gemeenschap van kunstenaars ontstaan die met elkaar samenwerkt, elkaar ondersteunt en nieuwe vriendschappen sluit.

De sterke band tussen de Rijksakademie en de kunstenaars wordt op verschillende manieren gevierd. Het begon allemaal in 2010, toen we een grote veiling van kunstwerken van alumni organiseerden bij Sotheby's. Met de opbrengst daarvan werd het Artist Endowment Fund opgericht, dat nog steeds voorziet in de werkbudgetten van de huidige resident artists.

Tien jaar later werd de traditie nieuw leven ingeblazen met de verkoop van een artist editions ‘In a Box’, ter ere van het 150-jarige bestaan van de Rijksakademie. We hopen dat dit slechts het begin is van een lange termijn aanpak om het principe van ondersteuning van kunstenaar tot kunstenaar in stand te houden en uit te breiden, en om toegankelijke kunstwerken te creëren voor de vele Vrienden van de Rijksakademie en daarbuiten.

Naast het beschikbaar stellen van hun kunstwerken, kunnen alumni ook bijdragen aan het Artist Endowment Fund door een eenmalige of terugkerende schenking te doen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze directeur Strategy & Development Susan Gloudemans.

Support

Zou Mondriaan dezelfde kunstenaar geworden zijn zonder zijn verblijf aan de Rijksakademie? Of Berlage, Breitner en Appel? Al meer dan 150 jaar speelt de Rijksakademie een essentiële rol in de carrièreontwikkeling van kunstenaars die, tot de dag van vandaag, onze levens en samenleving verrijken. Steun samen met ons een nieuwe generatie kunstenaars, en draag zo bij aan het erfgoed van de toekomst.

Elke bijdrage maakt een verschil. Je kunt een bedrag doneren dat bij jou past, of je aansluiten bij onze Vriendenkring en zo een meer structurele bijdrage leveren. Een andere mogelijkheid is het rechtstreeks steunen van een kunstenaar met een Fellowship, of een van onze speciale programma’s of activiteiten. Ook verwelkomen wij testamenten en legaten van harte, en hebben we een speciaal artists for artists initiatief gelanceerd.

Heb je vragen? Stuur een mail naar friends@rijksakademie.nl