Rijksakademie Tech Fellowship-programma

OPEN CALL

Heb jij als kunstenaar de ambitie om je technische vaardigheden verder te ontwikkelen? Houd je ervan om te werken in een technische werkplaats en om andere kunstenaars te helpen? Zou je zelf een onderzoek willen doen op gebied van techniek, materiaal of ambacht? Woon en werk je in Nederland?

In 2022 lanceerde de Rijksakademie een trainee/onderzoeksprogramma voor jonge en mid-career kunstenaars/makers om zich verder te bekwamen in ambacht, materiaal en techniek: het Tech Fellowship-programma. Jaarlijks worden er drie tech fellows geselecteerd.

De tech fellow is een trainee/onderzoeker, en volgt een leertraject in de werkplaats tot technisch specialist. Zij/hij werkt mee aan kunstenaarsprojecten, materiaal-experimenten, cross-over projecten en kennisoverdracht binnen een meester-gezelconstructie. Daarnaast doet de tech fellow onderzoek naar materialen of techniek in de werkplaats(en) en maakt hiervan een verslag.

Het programma bestaat uit twee onderdelen:

  • Leren in de werkplaatsen (2 dagen per week)
  • Eigen onderzoek (2 dagen per week)

In de komende editie van het Tech Fellowship-programma staat het eigen onderzoek van de tech fellow in het teken van duurzaam werken met materialen. Wij streven ernaar te werken met niet-chemische en biologisch afbreekbare producten, en we promoten gebruik van niet-giftige materialen bij onze kunstenaars.

De volgende editie van het programma loopt van januari t/m december 2023.

Er zijn drie tech fellowships beschikbaar in de werkplaatsen:

  • De metaalwerkplaats biedt een volledige mechanische en technische werkplaats, waar de nadruk ligt op materiaalexperimenten en aanverwant onderzoek. De metaalwerkplaats richt zich vooral op de ontwikkeling en bouw van sculpturen, installaties en bijbehorende onderdelen, vaak in nauwe samenwerking met de andere werkplaatsen.

    De houtwerkplaats koppelt traditionele technieken aan hedendaagse technologische ontwikkelingen. Uitgerust met machines op krachtstroom voor alle werkwijzen die in de houtbewerking voorkomen, biedt de werkplaats montagetafels, (elektrisch) handgereedschap, luchtdrukgereedschap, lasersnijders en een CNC-freesmachine. Ook zijn er mogelijkheden voor het snijden van kunststof.

    Leren in de werkplaats
    Als tech fellow werk je samen met je mentor, de technisch specialist van de constructie werkplaat(sen), en leer je hoe je kunstenaars kunt adviseren op het gebied van ambacht, techniek of materiaal en hoe een technische werkplaats te runnen.

    Eigen onderzoek
    Je doet onderzoek naar materiaaldatabases, materialen die hergebruikt kunnen worden, gerecycled zijn of organisch, en je maakt een (fysieke) database in de constructiewerkplaats. Hiervoor dien je een onderzoeksplan in.

    Wie zoeken we?
    Jonge en mid-career kunstenaars met gevorderde kennis van en interesse in het uitbreiden van hun vaardigheden op het gebied van ambachten, materialen en/of technieken kunnen zich aanmelden. Je hebt ervaring met metaal- en houtbewerking (inclusief lasersnijden en CNC) in de breedste zin van het woord, met aandacht voor mechanica, engineering en interdisciplinaire projecten. Je hebt een zelfstandige, nieuwsgierige werkhouding. Je haalt plezier uit samenwerken met anderen en het delen van kennis en kunt werken in een internationale gemeenschap.

    Je bent 4 dagen per week beschikbaar gedurende de periode, woonachtig in Nederland en geregistreerd als zelfstandige.

  • In de verfwerkplaats worden residents geadviseerd over het gebruik van kunstharsen, de ontwikkeling van oppervlaktestructuren, conserveringsmethoden en nog veel meer. Het experiment met verschillende technieken, oud en nieuw, speelt een prominente rol. Er is een stofvrije spuitcabine en een ruimte voor het opspannen van zeer grote doeken.

    Leren in de werkplaats
    Als tech fellow werk je samen met je mentor, de technisch specialist van de verfwerkplaats, en leer je hoe je kunstenaars kunt adviseren op het gebied van ambacht, techniek of materiaal en hoe een technische werkplaats te runnen.

    Eigen onderzoek
    Je doet onderzoek naar databanken voor materialen, online recepten-databases en andere initiatieven, en creëert in de verfwerkplaats een (fysieke) database van atoxische, niet-chemische, biologisch afbreekbare en duurzame alternatieve materialen voor kunstenaars. Hiervoor dien je een onderzoeksplan in.

    Wie zoeken we?
    Jonge en mid-career kunstenaars met gevorderde kennis van en interesse in het uitbreiden van hun vaardigheden op het gebied van ambachten, materialen en/of technieken kunnen zich aanmelden. Je hebt ervaring met het werken/ experimenteren met verf, plastic, rubber, siliconen, lijm.

    Je hebt een zelfstandige, nieuwsgierige werkhouding. Je haalt plezier uit samenwerken met anderen en het delen van kennis en kunt werken in een internationale gemeenschap.

    Je bent 4 dagen per week beschikbaar gedurende de periode, woonachtig in Nederland en geregistreerd als zelfstandige.

  • Op het gebied van grafiek en fotografie zijn voortdurend nieuwe technieken in ontwikkeling. Grootformaat digitaal drukwerk, zeefdruk en Riso zijn populaire technieken, evenals de ontwikkeling van fotopolymeer in combinatie met filmnegatieven. Residents hebben de mogelijkheid om te werken met traditionele – niet giftige – druktechnieken zoals lithografie, houtsneden, etsen en boekbinden. De werkplaats wordt regelmatig gebruikt voor het maken van publicaties en werkt regelmatig samen met de andere werkplaatsen, bijvoorbeeld om te experimenteren met inkten of om keramische transfers te maken.

    Leren in de werkplaats
    Als tech fellow werk je samen met je mentor, de technisch specialist van de printwerkplaats, en leer je hoe je kunstenaars kunt adviseren op het gebied van ambacht, techniek en/of materiaal en hoe een technische werkplaats te runnen.

    Eigen onderzoek
    Je onderzoek is bij voorkeur toegespitst op één onderdeel, zoals bijvoorbeeld steendruk (litho) of textieldruk. Hiervoor dien je een onderzoeksplan in.

    Wie zoeken we?
    Jonge en mid-career kunstenaars met gevorderde kennis van en interesse in het uitbreiden van hun vaardigheden op het gebied van ambachten, materialen en/of technieken kunnen zich aanmelden. Je hebt ervaring in werken met grafische en/of fotografische technieken zoals diepdruk, hoogdruk, vlakdruk en digitaal drukwerk en printers. Tevens ben je op de hoogte van relevante software en ben je geïnteresseerd in digitale ontwikkelingen op het gebied van grafiek en fotografie. Affiniteit met en kennis van papier en/of textiel als medium is gewenst. In de printwerkplaats is een duurzame en milieuvriendelijke houding een voorwaarde en gaat experiment boven productie. Je hebt een zelfstandige, nieuwsgierige werkhouding. Je haalt plezier uit samenwerken met anderen en het delen van kennis en kunt werken in een internationale gemeenschap.

    Je bent 4 dagen per week beschikbaar gedurende de periode, woonachtig in Nederland en geregistreerd als zelfstandige.

Wat bieden we?

  • Een trainee/onderzoekstraject in de werkplaatsen
  • 4 dagen begeleiding en coaching door de mentor en de coördinator van het Tech Fellowship-programma
  • Uitwisseling met andere instellingen/werkplaatsen
  • Een vijfde dag per week is te besteden aan vrij werk in de werkplaats
  • Bijwonen van workshops, lezingen, seminars die relevant zijn voor de ontwikkeling van de discipline 
  • Gedeelde werkruimte met de andere tech fellows
  • Een vergoeding van €14.000 voor 12 maanden op basis van facturering

Individuele leerdoelen en doelstellingen worden in overleg aan het begin van het programma bepaald. Belangrijkste criteria zijn de artistieke en technische kennis van de tech fellow, het ingediende onderzoeksplan, de ambitie om onderzoek te doen en deze vast te leggen, de eigen kennis te vergroten, de wens om een bijdrage te leveren aan het werk van anderen en de beoogde meerwaarde voor het technisch vakgebied.

Aanmelden

Als je in aanmerking wil komen voor één van deze Tech Fellowships, kun je je aanmelden door dit formulier in te vullen.

De uiterste termijn voor het indienen van aanvragen is 15 augustus 2022.
Gesprekken vinden plaats op de Rijksakademie op 4, 5 en 6 oktober 2022.

Vragen?

Voor vragen over het Tech Fellowship-programma kun je contact opnemen met: Annelie Musters: annelie.musters@rijksakademie.nl

Het Tech Fellowship-programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gieskes-Strijbis Fonds en Rabobank.

Archief