Residents & alumni activiteiten

Live from the Rijks

150 Years of Artistic Practice
 • 3_Live from the Rijks.JPG

  Detail tentoonstelling Live from the Rijks

  1. 31/8/2021
 • 2_Live from the Rijks.JPG

  Detail tentoonstelling Live from the Rijks

  1. 31/8/2021
 • 1_Live from the Rijks.JPG

  Detail tentoonstelling Live from the Rijks

  1. 31/8/2021

Kaartverkoop

De tentoonstelling is te bezoeken op donderdagen en vrijdagen tussen 14:00 en 17:00. Boek hier je datum en tijdslot. Toegang is gratis.

In de laatste week van de tentoonstelling zijn we ook open op zaterdag 27 november. Reserveer hier een tijdslot voor de zaterdag.

Live from the Rijks

In ‘Live from the Rijks­ – 150 Years of Artistic Practice’ wordt een overvloed aan stukken uit onze rijke geschiedenis met het publiek gedeeld. Voor de samenstelling van deze tentoonstelling hebben kunstenaar en alumna Dina Danish en kunstenaar en voormalig advisor Hermann Pitz het hele gebouw en alles erin, benaderd als ware het een Wunderkammer.

Niet alleen doken ze in de Rijksakademie-collecties, ook stonden ze stil bij de curieuze objecten die in de loop der jaren zijn verzameld: of het nu gaat om de mislukte experimenten in de werkplaatsen, het eten en drinken in de cantina, de restjes van de beelden in de tuin, of de dansen, muziekbands, protesten, samenwerkingsverbanden en vriendschappen die de afgelopen 150 jaar zijn ontstaan. Danish en Pitz hebben deze verzameld als ware het een archief dat een beeld geeft van de vele verhalen van de Rijksakademie.  

De Wunderkammer is te zien in Projectruimte Zuid en omvat kunstwerken uit de collectie, archiefmateriaal en gevonden voorwerpen die in de loop der jaren zijn achtergelaten of bewaard en gekoesterd. Gedurende de tentoonstellingsperiode vindt een aantal speciale programma’s plaats.

Special op vrijdag 19 november

Op vrijdag 19 november organiseren we twee rondleidingen om 14:00 uur en om 15:00 uur. Co-curator Dina Danish en hoofd collectie Rijksakademie Marietta Dirker zullen je rondleiden door de Wunderkammer en de collectie en enkele opvallende anekdotes delen.

Om 16:00 uur volgt een storytelling-sessie door alumna Lotte van Geijn. Tijdens haar residentie (2019-2021) werkte Van Geijn aan het volgende hoofdstuk van haar langlopende onderzoek ‘(institutional) memories’, en verkende ze de Rijksakademie van binnenuit. Het resultaat was de publicatie en het kunstwerk: ‘(institutional) memories, Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam, in six anecdotes and poems’, 2019-2021. Ze zal drie anekdotes voorlezen uit deze publicatie; 'basin' over het verdwijnen van een zeeleeuw, ‘a drawer pedestal as a leg' en ‘the salient angle of the bastion’ een verhaal over een verborgen stadsmuur en een molen.

Als je wilt deelnemen aan de rondleiding, selecteer dan hier de datum en boek het slot van 14:00 of 15:00 uur. Voor ‘(institutional) memories’ boek je het slot van 16:00 uur. Let op: vanwege de strengere coronavirus-maatregelen is er een beperkte beschikbaarheid van kaarten.

Video en Mindmap

In het kader van de tentoonstelling maakte Dina Danish met haar band Dina from Egypt een muziekvideo, geïnspireerd op de bevindingen van de Wunderkammer. Hermann Pitz ontwierp een Mindmap van 150 jaar Rijksakademie, die tijdens de expositie verkrijgbaar is voor bezoekers (zolang de voorraad strekt).

 • sceleton-chart-150rijks-print-version.pdf

  Mind map, Hermann Pitz, Live from the Rijksakademie – over 150 Years of Artistic Practice

  1. 23/9/2021
 • Video Dina from Egypt.mp4

  Video van Dina from Egypt

  1. 31/8/2021

Overzicht van tentoongestelde werken

 • Live from the Rijks_list of exhibited works.pdf

  Live from the Rijks, overzicht van tentoongestelde werken

  1. 19/10/2021

Dank

‘Live from the Rijks’ wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdpartner Ammodo, en het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting ZABAWAS, Fonds 21 en de Hermitage.