Residency

De Rijksakademie biedt een tweejarig internationaal residency-programma aan zo'n vijftig kunstenaars dat ruimte biedt aan onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. Residents worden ondersteund met een atelier, een werkbudget en een stipendium en kunnen advies inwinnen bij vooraanstaande kunstprofessionals. Daarnaast is er een rijke onderzoeks- en productie-infrastructuur, bestaande uit diverse technische werkplaatsen die worden beheerd door specialisten, een bibliotheek en een historische en hedendaagse kunstcollectie. Binnen de interdisciplinaire omgeving van de Rijksakademie is er volledige vrijheid in onderzoek en werkwijze.

Workshops

De technische werkplaatsen van de Rijksakademie zijn al decennialang een plek van innovatie en experiment. Onder leiding van specialisten die nauw samenwerken met de residents, faciliteren de werkplaatsen de uitwisseling van expertise en creëren ze de mogelijkheid tot interdisciplinaire projecten met zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken.

Faciliteiten

Naast de technische werkplaatsen biedt de Rijksakademie nog een aantal andere faciliteiten, zoals diverse projectruimtes, een performancestudio, een keuken en een moestuin.

Aanmelden

Aanmelden voor de residency die van start gaat in het najaar van 2022 is mogelijk vanaf najaar 2021.

Vanaf dat moment vind je hier het aanmeldformulier.

Aanmelding staat open voor kunstenaars met ten minste twee jaar zelfstandige beroepservaring na afronding van hun opleiding. De meeste kandidaten hebben een MA-diploma behaald, maar dit is niet verplicht. Er zijn geen leeftijdsgrenzen, de meerderheid van de Rijksakademie-residents is tussen de 27 en 35 jaar.

Kunstenaars die een residency hebben gevolgd aan een andere postacademische instelling in Nederland (Jan van Eyck Academie, De Ateliers) komen niet in aanmerking voor toelating tot de Rijksakademie. Houd er rekening mee dat je je niet meer dan drie keer kunt aanmelden voor een residency op de Rijksakademie, te beginnen met de aanmelding voor de residentie 2021.

Vragen

De meest gestelde vragen over de residency vind je op de FAQ pagina. Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen, stuur dan een e-mail naar: application@rijksakademie.nl.