Residency

De Rijksakademie biedt een tweejarig internationaal residency-programma aan zo'n vijftig kunstenaars dat ruimte biedt aan onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. Residents worden ondersteund met een atelier, een werkbudget en een stipendium en kunnen advies inwinnen bij vooraanstaande kunstprofessionals. Daarnaast is er een rijke onderzoeks- en productie-infrastructuur, bestaande uit diverse technische werkplaatsen die worden beheerd door specialisten, een bibliotheek en een historische en hedendaagse kunstcollectie. Binnen de interdisciplinaire omgeving van de Rijksakademie is er volledige vrijheid in onderzoek en werkwijze.

Workshops

De technische werkplaatsen van de Rijksakademie zijn al decennialang een plek van innovatie en experiment. Onder leiding van specialisten die nauw samenwerken met de residents, faciliteren de werkplaatsen de uitwisseling van expertise en creëren ze de mogelijkheid tot interdisciplinaire projecten met zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken.

Faciliteiten

Naast de technische werkplaatsen biedt de Rijksakademie nog een aantal andere faciliteiten, zoals diverse projectruimtes, een performancestudio, een keuken en een moestuin.

Frequently Asked Questions

We have put together some answers to the most common questions that applicants ask us regarding the residency. We hope that these help you. If you have any other questions please do not hesitate to contact us.

Can I apply for the residency? Who is eligible to apply?
What does the Rijksakademie offer? What do I get?
What does the Rijksakademie expect from the resident artists?
I do not work in one discipline, which discipline should I apply in?
Age limit
How can we apply as a duo/collective?
I’m from (…), do I have to pay the application fee?
A fellowship and how to raise one?
Payment of annual fee
I want to bring my partner/family to Amsterdam if I will be selected for a residency, is this possible?
Can I apply more than once?