Timo Demollin

NL, 1988
  • resident
    • 2022 – 2024

De objecten, installaties en interventies van Timo Demollin zijn gericht op het kritisch vermogen van rekenschap geven over de posities van kunstenaars, publiek en werkers in de economie. Deze praktijk is met name ingegeven door de neoliberale transformatie van overheidsbestuur en bureaucratie, en hun impact op werk, de industrie, infrastructuur en de publieke sector.

De tijdens Open Studios 2023 getoonde werken belichten de privatisering en marktgerichte hervormingen in de Nederlandse spoorwegen en luchtvaartindustrie sinds 1988—een periode die wordt gekenmerkt door concurrerende idealen, zoals winstmaximalisatie en sociale functie, vrije markt en overheidssteun, en economische en ecologische belangen. Deze dualismen veroorzaken een slepende strijd die nog steeds voortduurt, zoals blijkt uit recente arbeidsconflicten en stakingen. Een videowerk compileert 35 jaar aan mediadiscours gesampled uit publieke omroepbeelden, terwijl verwerkte industriële materialen stille getuigen vormen van deze ontwikkelingen. Een vliegtuigvrachtslot vervangt het deurbeslag van de studio, spoorlasdozen zijn verbonden met verlichting, en elders in het Rijksakademiegebouw is stalen treinmaterieel gelast aan de reling tegenover het kantoor van Strategy and Development. Met het verbinden van deze ongelijksoortige functies nodigt de kunstenaar toeschouwers uit om hun subjectieve positie te beschouwen in relatie tot de voorwaarden van eigendom, gebruik, arbeid en vrije tijd, die samen de toegang tot zowel mobiliteit als artistieke infrastructuur bepalen.

Open Archive

Gefiltered op:

  • Timo Demollin

Related tags:

Residents & Alumni Activiteiten

Residents, Advisors, Team

Huidige residents, gastresidents, tech fellows, advisors en teamleden. Voor een overzicht van Rijksakademie alumni, bezoek onze database.

Team