Over de collectie

Met de uitbreiding van de bestaande collectie van de voorgangers van de Rijksakademie, de Stadstekenacademie (1708-1718) en de Koninklijke Academie (1820-1870), reflecteert onze collectie op drie eeuwen onderwijspraktijk en de ontwikkeling van kunst en het kunstenaarschap in Amsterdam, Nederland en daarbuiten. Het bevat werk van de 18de eeuw tot nu.

Vanaf het begin verzamelde de Rijksakademie tekeningen, beeldhouwwerken/pleisters en boeken uit verschillende periodes en over verschillende onderwerpen als hulpmiddel voor teken-, beeldhouw- en schilderlessen. Daarnaast werd materiaal bedoeld voor de algemene kunsthistorische ontwikkeling aan de collectie toegevoegd, waaronder vele zeldzame werken over anatomie, tekenen, prentkunst, kunstgeschiedenis en kostuums. In de loop der jaren is ook veel hedendaagse fotografie-, film-, video- en audiowerk in de collectie opgenomen.

Voor meer informatie: library@rijksakademie.nl

Bibliotheek

Al meer dan 150 jaar maken residents, advisors en het team van de Rijksakademie gebruik van onze bibliotheek en zij hebben een bepalende rol gespeeld bij de opbouw van de collectie. Het resultaat is een kunstenaarsbibliotheek, die in de loop van de laatste halve eeuw een steeds mondialer perspectief heeft gekregen.

De bibliotheek is ook toegankelijk voor publiek. Bezoekers zijn van harte welkom om onderzoek te doen, te lezen, te studeren of beeldmateriaal te bekijken.

Openingstijden:
dinsdag tot en met donderdag, 10:00–17:00 uur

De bibliotheek is gesloten van 8 juli tot en met 4 augustus 2024.

Collectie

De kunstcollectie van de Rijksakademie geeft een overzicht van drie eeuwen kunstonderwijs en kunstpraktijk.

Een groot deel van deze collectie bestaat uit werk van oud-studenten, hoogleraren, directeuren en residents. Het wordt regelmatig gebruikt door kunstenaars en onderzoekers en is op afspraak te bezichtigen. In de online catalogus vind je beschrijvingen en afbeeldingen van de aanwezige collectie.