Amsterdam Prijs

Op 26 oktober heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst de jaarlijkse Amsterdam Prijs uitgereikt.

Tijdens de bekendmaking van de nominaties werd deze zomer al bekend dat alumna Jennifer Tee (RA 00/01) de enige genomineerde kunstenaar was in de categorie ‘Bewezen Kwaliteit’. Zie de website van het AFK voor de overweging van de jury:

Jennifer Tee is een multidisciplinaire kunstenaar die op aantrekkelijke wijze sculptuur, performance, installatie, fotografie en prints weet te combineren. Ze doet daarbij veel onderzoek naar de geschiedenis en maatschappelijke context van haar werk, een traag en toegewijd proces van onderzoeken en maken. De werken van Tee mogen zich dan bezighouden met complexe maatschappelijke kwesties als kolonialisme en geschiedenis, ze slaagt er daarbij altijd in haar persoonlijke stem en verfijnde visie te behouden. Jennifer Tee is geïnteresseerd in het onderzoeken van interculturele en hybride identiteitsverhalen. Op deze manier voegt haar werk een bijzonder en betekenisvol perspectief toe aan het hedendaagse gesprek over culturele identiteit. De jury is zeer enthousiast over de constante hoge kwaliteit van het werk van Jennifer Tee en de originaliteit van haar veelzijdige kunstenaarschap. De bijzondere positie die ze zowel in Amsterdam als in de internationale kunstscene inneemt vinden wij bewonderenswaardig. Met grote overtuiging en waardering kent de jury de prijs voor bewezen kwaliteit daarom toe aan Jennifer Tee.

Resident Salim Bayri was een van de drie genomineerden in de categorie ‘Stimuleringsprijs’, samen met singer-songwriter Shishani Vranckx en modeontwerper Duran Lantink, die de prijs won.

De prijs is dit jaar ontworpen en gemaakt door Tim Breukers (RA 13/14). Zijn kleisculptuur ‘Skyline Remix’ bestaat uit een op elkaar balancerende aantal Amsterdamse gebouwen. Zie Tims instagram account voor de totstandkoming van het beeld.

Archief