Rijksakademie

Art in the Age of the Metaverse

Nieuwe meerjarige samenwerking

Samen met de Hartwig Art Foundation starten we een meerjarige samenwerking met als titel Art in the Age of the Metaverse. Een internationale conferentie van 10 tot en met 12 maart 2023 maakt onderdeel uit van het project.

Van een ruimte voor nieuwe vormen van participatie en artistieke productie tot de virtuele interface van cultuur in de 21e eeuw: het metaversum begint grip te krijgen op de collectieve verbeelding en een nieuw grensgebied te worden voor sociale interactie, artistieke productie en culturele ervaring. De invloed van het metaversum op actuele en toekomstige cultuur mag daarom niet onderschat worden. Initiatieven uit de tech-industrie sturen de ontwikkeling van deze nieuwe ruimte en de regels die daar gelden, waarbij het risico ontstaat van een branding-gebaseerde monocultuur. Tegelijk werken kunstenaars aan de verbeelding en creatie van nieuwe, virtuele werelden die betekenisvoller en inclusiever zijn.

Het project Art in the Age of the Metaverse startte in februari 2022 met een zes maanden lang veldonderzoek, uitgevoerd door Leonardo Dellanoce en Arthur Steiner van Memory Gems, die samen met de Hartwig Art Foundation en de Rijksakademie leiding geven aan dit project en de conferentie. De doelstelling van de Hartwig Art Foundation en de Rijksakademie is de verschillende aspecten van de hedendaagse kunsten in het metaversum te onderzoeken om nieuwe ondersteunende infrastructuren te verkennen, testen en ontwikkelen voor kunstenaars en creatieve makers die werken met metaverse technologies (zoals kunstmatige intelligentie, VR, AR, MR, game engines en blockchain).

Art in the Age of the Metaverse werkt samen met kunstenaars, curatoren, makers, denkers en technologen om het metaversum kritisch te verkennen en de toekomstige richting ervan vorm te geven. Hoe kunnen nieuwe fysieke en virtuele plekken voor hedendaagse kunst eruitzien? Hoe kunnen we nieuwe generaties kunstenaars ondersteunen wier behoeftes en werkmethodes buiten de huidige modellen van de kunstwereld vallen? Hoe kunnen we culturele publieksgroepen op het snijvlak van het virtuele en het fysieke bereiken? Deze samenwerking van de Rijksakademie en de Hartwig Art Foundation zal onderzoeken hoe we onze manieren om kunstenaars en nieuwe vormen van kunstproductie te faciliteren kunnen verbreden.

De internationale conferentie van Art in the Age of the Metaverse zal van 10 tot en met 12 maart 2023 plaatsvinden in De Balie in Amsterdam. Hier wordt een brede selectie aan stemmen uit het veld gepresenteerd, de eerste bevindingen worden besproken en er is ruimte voor uitwisseling en publieke input om de volgende stappen in dit meerjarige onderzoek op gang te brengen.

Raadpleeg voor de laatste updates over het programma de site ageofmetaverse.art

Archief