Twee nieuwe leden Raad van Toezicht

Otobong Nkanga en Karl Guha treden toe tot de Raad van Toezicht van de Rijksakademie

De Raad van Toezicht is verheugd per 1 mei twee nieuwe leden te kunnen benoemen met verschillende taakgebieden. Otobong Nkanga en Karl Guha completeren de Raad, die verder bestaat uit Chris Buijink (voorzitter), Defne Ayas, Bregtje van der Haak, Constantijn van Oranje-Nassau en Vinod Subramaniam.

Otobong Nkanga

Otobong Nkanga staat hoog aangeschreven als beeldend kunstenaar en live performer. Geboren in Nigeria woont en werkt zij in Antwerpen. Zij exposeert internationaal, onder meer had zij recent solotentoonstellingen in Martin-Gropius-Bau, Berlijn (2020), Zeitz MOCAA, Cape Town (2019), en Tate St. Ives, St. Ives (2019), en heeft vele prijzen ontvangen. Zo ontving zij als eerste de ‘Lise Wilhelmsen Art Award’ (Noorwegen, 2019); andere haar toegekende prijzen waren ‘Peter Weiss Award’ (Bochum, 2019), de ‘Special Mention Award’ van de 58e International Art Exhibition of La Biennale di Venezia (Venetië, 2019), de ‘2019 Sharjah Biennial Award’ (Sharjah, 2019). Ze is alumna van de Rijksakademie (2002/2003) en in 2008 ontving ze haar Master in Performing arts aan Dasarts, Amsterdam

Karl Guha

Karl Guha is momenteel voorzitter en CEO van Van Lanschot Kempen (VLK). Voordat hij bij VLK in dienst trad, was hij lid van de Raad van Bestuur van Unicredit Group in Milaan en bekleedde hij diverse functies, waaronder die van Group Treasurer bij ABN AMRO. Guha’s carrière heeft hem over drie continenten gevoerd – Azië, Amerika en Europa. Zijn affiniteit met de wereld van de kunst is een zaak van zowel persoonlijke als professionele interesse. Hij is lid Raad van Toezicht van de Van Lanschot Kempen Foundation. Hij initieerde ook de Van Lanschot Kunstprijs voor kunstenaars woonachtig in Nederland en in België. Naast zijn functie bij VLK is Karl Guha lid van de Raad van Toezicht van het Nexus Instituut en het United World College.

Raadsvoorzitter Chris Buijink: “Ik ben erg blij met de nieuwe leden die een goed evenwicht brengen binnen de Raad van Toezicht. Bovendien is met Otobong Nkanga een wens gerealiseerd die al langer bij de Raad en de directie leefde, namelijk de toetreding van een kunstenaar binnen onze gelederen.”

Voor de vervulling van deze vacatures is een open procedure gevolgd, begeleid door NGL International.

Archief