Nieuwe samenwerking: Rijksakademie & Groeistad

Afgelopen zomer publiceerden wij de stadsplattegrond ‘Rijksakademie op de kaart, 150 jaar beelden in Amsterdam’ met daarop zo’n 450 werken in de publieke ruimte van kunstenaars die vanaf 1870 tot nu aan de Rijksakademie verbonden waren. Een selectie van deze kunstwerken is nu onderdeel geworden van Groeistad.

Groeistad is een onderwijsprogramma over erfgoed voor leerlingen van 6 tot 12 jaar, waarvan je wilde dat je het zelf had kunnen volgen. Op basis van een digitale kaart gevuld met informatie over monumenten, architectuur, archeologische vondsten, kunst in de openbare ruimte, museumschatten en buurtverhalen uit en over de buurt kunnen leerlingen hun eigen wijk en stad verkennen. Ze kunnen zelf de kaart laten groeien, door foto’s en verhalen toe te voegen en zien hoe de stad er vroeger uitzag door historische kaarten over de huidige stad heen te leggen. Zo ontdekken ze wat hun stad en buurt bijzonder maakt. In het kader van de 150ste verjaardag van de Rijksakademie is Groeistad nu uitgebreid met een selectie van ongeveer 100 werken van ‘Rijksakademie op de kaart’. Daarnaast is er ter gelegenheid een les in ontwikkeling om leerlingen kennis te laten maken met stadsbeeldhouwer Hildo Krop, door zelf een gevelsteen te ontwerpen.

Groeistad is een samenwerkingsproject van Amsterdam Museum, Architectuur Centrum Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam Stadsarchief en CBK Zuidoost. Met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mocca, Cultuureducatie met Kwaliteit, Fonds 21, Mondriaan Fonds, Rabobank, VSBfonds en ZABAWAS.

https://www.groeistad.nl/

Archief